KSK bude podporovať vznik nových moderných zariadení pre seniorov

Postupné starnutie populácie prináša zvýšené nároky na zabezpečenie dôstojného prežitia staroby a tiež väčší dôraz na poskytnutie pomoci tým, ktorí sú na to odkázaní.
V tomto duchu predstavil na ustanovujúcom zasadnutí Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) zámery v sociálnej oblasti pre roky 2014 až 2017 predseda KSK Zdenko Trebuľa.
„Chceme postupne zavádzať prvky deinštitucionalizácie a zabezpečovať individuálny prístup ku klientom a vytvárať zariadenia smerujúce k rodinnému typu. Postupne budeme znižovať kapacitu veľkých zariadení a zároveň zavádzať komunitný systém poskytovania služieb,“ uviedol Trebuľa. Podčiarkol tiež nutnosť zaviesť v zariadeniach softvérovú podporu poskytovania sociálnych služieb za účelom zvýšenia efektivity a kvality, či snahu poskytovať sociálne služby tak, aby sa ich ponuka čo najviac približovala dopytu občanov.
„Dlhodobo sa snažíme v tomto smere spolupracovať s tretím sektorom, s organizáciami, ktoré združujú dôchodcov,“ doplnil. Uviedol, že jednotlivé obce a mestá majú domy seniorov, ktoré kraj podporuje ekonomicky. „Okrem atomizácie veľkých zariadení by sme chceli dosiahnuť aj to, aby ľudia, ktorí majú, povedzme zdravotné problémy, mohli ostať v domácom prostredí,“ povedal predseda KSK.
Zvláštnu pozornosť chce venovať ľuďom trpiacim na Parkinsonovu a Alzerheimerovu chorobu. „Tam totiž mnohokrát vidíme ťažkú a zložitú nielen sociálnu situáciu a finančné problémy rodín, ale je tam aj dosah na vnútornú atmosféru mnohých rodín a tam chceme pomôcť,“ vyhlásil Trebuľa.
Poznamenal, že KSK má k dispozícii demografické štúdie o postupnom starnutí populácie a aj predpoklady na budúcu potrebu sociálnych zariadení. „Treba si uvedomiť, že na Slovensku nemáme len verejné zariadenia, ktoré poskytujú takéto služby. Sú tu aj privátne zariadenia a my chceme v budúcnosti vytvárať priestor a podmienky na to, aby vznikali nové moderné kvalitné zariadenia,“ dodal Trebuľa s tým, že veľa bude záležať od ekonomickej kondície rodinných príslušníkov, aby dokázali tieto zariadenia využívať.

Súvisiace články

Aktuálne správy