Barel WTI zlacnel na 96,60 USD, barel Brentu zdražel na 108,83 USD

Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) v piatok (13.12.) zlacnel o 90 centov a na záver obchodovania na komoditnej burze v New Yorku sa predával po 96,60 USD (70,37 eura). Informuje agentúra Sinchua.
Barel severomorskej ropnej zmesi Brent, od ktorej sa na medzinárodnom trhu odvodzujú ceny ostatných druhov tejto komodity, zdražel v Londýne o 16 centov na 108,83 USD.
Zlacnenie WTI dávajú analytici do súvislosti s možným obmedzením voľnej peňažnej politiky americkej centrálnej banky, Fedu, zameranej na podporu najsilnejšej svetovej ekonomiky. Vedenie Fedu bude rokovať o vývoji americkej ekonomiky a svojej primeranej odpovedi naň 17. a 18. decembra.
Vývoj v ekonomike Spojených štátov vydáva protirečivé signály. Ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že v prvom decembrovom týždni požiadalo o podporu v nezamestnanosti 360.000 osôb a ich počet bol najvyšší za posledné dva mesiace.
Na druhej strane, v novembri sa zvýšil predaj potravín, výkon verejného stravovania o 0,7 % a bol to jeho najvyšší prírastok za posledných päť mesiacov. V októbri zaznamenal sektor prírastok 0,6 %. To sa pokladá za presvedčivý dôkaz silnejúceho trendu ozdravovania ekonomiky krajiny.
Upokojujúco na trh s ropou v USA začala pôsobiť aj dohoda demokratov a republikánov v Snemovni reprezentantov Kongresu USA o parametroch rozpočtu na dva nasledujúce roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy