BoE má obavy z tieňového bankovníctva

Neformálne bankovníctvo na rozvíjajúcich sa trhoch predstavuje najväčšiu hrozbu pre stabilitu globálneho finančného systému, tvrdí guvernér Bank of England Mark Carney

Najväčšiu hrozbu pre stabilitu globálneho finančného systému predstavuje neformálne bankovníctvo v rozvíjajúcich sa krajinách. Vyhlásil to v piatok guvernér britskej centrálnej banky (BoE) Mark Carney. Regulačné úrady v snahe zabrániť zopakovaniu svetovej finančnej krízy sprísňujú kontrolu bánk, čo vedie k masívnym presunom aktív v prospech takzvaného tieňového bankovníctva. Podľa agentúry AFP sektor vrátane hedgeových fondov a finančných spoločností, ktoré poskytujú úvery, však nepodlieha štandardnému bankovému dozoru a v roku 2011 spravoval aktíva v objeme 67 biliónov USD.

„Najväčšie riziká v tejto chvíli predstavujú paralelné bankové sektory na rozvíjajúcich sa trhoch,“ povedal Carney. „Reformy sú potrebné nie len na rozvinutých trhoch, ale aj v rozvíjajúcich sa krajinách,“ povedal na konferencii v Paríži. Guvernér britskej centrálnej banky Carney zároveň šéfuje medzinárodnému Výboru pre finančnú stabilitu, ktorý si stanovil za prioritu reformu dohľadu nad tieňovým bankovníctvom, uviedla agentúra AFP.

(1 EUR = 1,3775 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy