USA 2014: Politici sa musia báť volieb, potom ekonomika ukáže, na čo má

, Bank of America Foto:TASR;SITA

Vyhliadky Bank of America Merrill Lynch na rok 2014 sú sľubné. Makroekonomický analytik Ethan Harris upozorňuje, že oživovanie amerického hospodárstva by mohol výrazne zrýchliť aj supervolebný november, ktorý rozhodne o novom zložení amerického Kongresu aj o tom, kto zasadne do tridsiatich šiestich guvernérskych kresiel.

"Domnievame sa, že v roku 2014 americká ekonomika definitívne prelomí pásmo mierneho rastu a vo štvrtom štvrťroku vzrastie medziročne o 3 %," píše Harris v dokumente Out of Rehab. "Sme presvedčení, že keby americké hospodárstvo nebolo postihnuté októbrovým „shutdownom“, hrozbou dosiahnutia dlhového stropu a sériou rozpočtových škrtov, mohli by sme o silnom ekonomickom raste hovoriť už tento rok."

Podľa Harrisa aktuálne rozhodujú o tempe rastu americkej ekonomiky v zásade dva faktory. Realitný trh a bankový sektor na čele so segmentom pôžičiek, pričom kondícia oboch sa neustále zlepšuje. "Podľa našich výpočtov by bez komplikácií spôsobených americkými politikmi hospodárstvo Spojených štátov v roku 2013 vzrástlo o 3 až 3,5 %"

Harris však argumenty pre zrýchľovanie tempa ekonomického rastu nevidí len v zlepšujúcich sa podmienkach na realitnom trhu a v sektore bankových pôžičiek. Američanov budúci rok čaká  supervolebný november a analytici z Merrill Lynch očakávajú, že sa politici budú zo všetkých síl snažiť, aby zo svojich volebných preferencií vyťažili čo najviac. Voliť sa bude nové zloženie Snemovne reprezentantov, obmenou prejde aj tretina Senátu a v hre budú aj guvernérskej posty v 36 z 50 amerických štátov.

"Na základe skúseností z predchádzajúcich rokov neočakávame, že by americkí politici pred voľbami dopustili ďalší „shutdown“ alebo navrhovali nové úsporné opatrenia," píše Harris. Tieto jeho slová pred niekoľkými dňami potvrdila dohoda amerického Kongresu, ktorá zaisťuje bezproblémové financovanie aktivít federálnej vlády až do októbra 2015.

Pre rok 2014 ďalej analytici z Bank of America Merrill Lynch očakávajú doznievanie negatívnych vplyvov automatických škrtov nemandatórnych výdavkov, a to vo výške okolo dvoch desatín percentuálneho bodu z tempa rastu amerického HDP. Znižovanie povinných výdavkov by však už rast hospodárstva ďalej negatívne ovplyvňovať nemalo a mimo hry by mala zostať aj inflácia, ktorá by sa naďalej mala držať pod dvoma percentami.

"Napriek tomu, že sa americké hospodárstvo úspešne odrazilo od svojho dna, je potrebné dôrazne upozorniť, že sa stále nachádzame na samom začiatku hospodárskeho cyklu. Výrazné oživenie pozorujeme napríklad v automobilovom priemysle, iné sektory však rast ešte len čaká. Značné rezervy stále registrujeme v sektore tovaru dlhodobej spotreby, v oblasti korporátnych investícií a napriek relatívne výraznému rastu tiež na realitnom trhu," dopĺňa dokument z dielne Merrill Lynch.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy