Európske banky pod tlakom Bruselu: Založiť účet musia každému obyvateľovi EÚ

, ČTK Foto:SITA

Už žiadna banka v Európskej únii nebude môcť v budúcnosti odmietnuť žiadateľa, ktorý si u nej bude chcieť založiť bežný účet. Smernicu, ktorá dáva všetkým obyvateľom únie právo vlastniť bankové konto, dnes odsúhlasili europoslanci v Štrasburgu.

Podľa odhadov svoj účet ešte nemá najmenej 25 miliónov Európanov, ktorí by ho chceli. Banky odmietajú hlavne ľudí, ktorí nemajú trvalé bydlisko, alebo majú dlhy. Podľa názoru európskych poslancov by banky nemali uchádzača o založenie základného účtu nijako "kádrovať". Stačiť by im mala informácia, že ide o človeka, ktorý má legálny pobyt v EÚ. Bankový úradníci teda podľa novej smernice nebudú smieť diskriminovať napríklad bezdomovcov alebo zahraničných študentov, ktorí sú v danej krajine na stáži.

Návrh uvítajú najmä študenti, ale aj ľudia, ktorí sa sťahujú za prácou do zahraničia. Tí sa doteraz stretávali s problémami pri otvorení bankového účtu vo svojej novej hostiteľskej krajine. Banky od nich totiž často vyžadovali potvrdenie o trvalom pobyte a zamestnaneckom pomere v danom štáte.

Možnosť založenia účtu je právom a nie povinnosťou, preto sa napríklad dôchodcovia zvyknutí celý život používať hotovosť nemusia obávať, že by ich k založeniu účtu niekto nútil.

Ozývajú sa aj hlasy kritiky, že podnikanie by sa nemalo riadiť z Bruselu a zákon by mali v prípade potreby prijať jednotlivé štáty.

Okrem základného účtu europoslanci bankám nariadili tiež to, aby jednoduchšie a otvorenejšie informovali o svojich poplatkoch, aby spotrebitelia mali šancu rýchlo porovnať konkurenčné produkty. V každom členskom štáte by zároveň mali existovať aspoň jedny nezávislé internetové stránky porovnávajúce poplatky a úroky platené bankami spolu s ich úrovňou služieb. Jednoduchšia by mala byť aj zmena banky.

Smernicu, ktorú dnes schválil Európsky parlament, ešte musia odsúhlasiť únijní ministri financií. Nové pravidlá začnú platiť najskôr od roku 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy