Počet nových nezamestnaných v USA stúpol

Počet nových nezamestnaných v krajine sa minulý týždeň zväčšil o 68 tis. na sezónne upravených 368 tisíc.

Počet nových nezamestnaných v USA žiadajúcich o štátne dávky sa minulý týždeň výrazne zvýšil. Vymazal sa tak pokles v predchádzajúcich troch týždňoch. Nedávne zlepšenie situácie na trhu práce to však pravdepodobne neovplyvnilo. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových nezamestnaných minulý týždeň stúpol o 68 tis. na sezónne upravených 368 tisíc.

Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že počet nových nezamestnaných žiadajúcich o štátnu podporu vzrastie iba na 320 tisíc. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý zmierňuje volatilitu medzi jednotlivými týždňami, stúpol o 6 tis. na 328 750. Správa rezortu práce ďalej ukázala, že počet Američanov poberajúcich podporu dlhšie ako týždeň sa v týždni končiacom sa 30. novembra zvýšil o 40 tis. na 2,79 milióna.

Situácia na americkom trhu práce sa však v poslednom období zlepšuje. V októbri aj v novembri v ekonomike krajiny bez sektora poľnohospodárstva pribudol slušný počet nových pracovných miest. Miera nezamestnanosti v USA v novembri klesla na úroveň 7 %, čiže najnižšie za päť rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy