Nová likvidita ECB sa musí dostať do reálnej ekonomiky

Malé a stredné podniky v eurozóne podľa šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) „zápasia o prežitie, nemajú úvery, ani o ne nežiadajú“

Európska centrálna banka (ECB) musí zabezpečiť, aby sa akákoľvek nová likvidita, ktorú napumpuje do finančného systému, skutočne dostala k firmám. Vo štvrtok to vyhlásil šéf ECB Mario Draghi. Malé a stredné podniky v eurozóne podľa neho „zápasia o prežitie, nemajú úvery, ani o ne nežiadajú“. Malé a stredné podniky, ktoré sú chrbtovou kosťou ekonomiky eurozóny, buď nie sú ochotné si požičiavať, alebo je podľa nich náročné si požičať na financovanie investícií, ktoré sú potrebné, aby sa ekonomika dostala späť na rastovú trajektóriu.

V snahe o zrýchlenie stále krehkého zotavovania v 17-člennej menovej únii, ECB znížila úrokové sadzby na nové historické minimum 0,25 %. Nízke úrokové sadzby sa však stále neprejavujú v reálnej ekonomike. Európska centrálna banka v snahe o zmiernenie problémov komerčných finančných firiem pri získavaní peňažných zdrojov zaplavila prostredníctvom krízových úverov v decembri 2011 a vo februári 2012 trh hotovosťou v objeme viac ako 1 bil. eur. Hoci tieto úvery využila stovka bánk, neposkytli ich ďalej podnikateľom, ako ECB dúfala, ale ich následne umiestnili v ECB, alebo využili na nákup vládnych dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy