Švajčiarsko menovú politiku nezmenilo

Centrálna banka krajiny sa naďalej bude snažiť nedovoliť franku vzrásť voči euru viac ako na 1,20 CHF/EUR a úrokové sadzby ponechala v blízkosti nuly.

Švajčiarska centrálna banka (SNB) svoju menovú politiku nezmenila. Naďalej sa bude snažiť, aby frank neposilnil voči spoločnej európskej mene viac ako na úroveň 1,20 CHF/EUR, pričom úrokové sadzby ponechala v blízkosti nuly. Banka o tom informovala po svojom zasadaní vo štvrtok. Všetci analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, takéto rozhodnutie očakávali.

„SNB je pripravená v prípade nutnosti presadiť minimálny kurz franku nákupom zahraničných mien v neobmedzenom množstve a prijať ďalšie opatrenia,“ uviedla banka vo vyhlásení po pravidelnom kvartálnom hodnotení svojej menovej politiky. Trojmesačnú úrokovú sadzbu Libor SNB ponechala v pásme 0 až 0,25 %. Všetci analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, takéto rozhodnutie očakávali.

Centrálna banka Švajčiarska zároveň vo štvrtok zverejnila aktualizovanú prognózu vývoja inflácie a ekonomiky. Pokiaľ ide o infláciu, rovnako ako v predošlej predikcii, predpokladá, že za tento rok celková hladina spotrebiteľských cien klesne o 0,2 %. V budúcom roku očakáva infláciu na úrovni 0,3 %, pričom jej predchádzajúca prognóza rátala s posilnením spotrebiteľských cien o 0,2 %. Hrubý domáci produkt krajiny (HDP) podľa centrálnej banky za tento rok vykáže rast o 1,5 až 2 % a v budúcom roku o približne 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy