Za nákup na štedrovečerný stôl si oproti vlaňajšku priplatíme iba 1 %

, Poštová banka Foto:TASR;SITA

Ceny tovarov a služieb v novembri medziročne vzrástli iba o 0,5 % a zotrvali tak v trende postupného spomaľovania, ktorý je neprehliadnuteľný už od konca minulého roka. Medzimesačne, teda oproti októbru 2013, spotrebiteľské ceny na Slovensku klesli a to o – 0,1 %. Vyplynulo to z údajov, ktoré dnes zverejnil Štatistický úrad SR.

Aj v novembri 2013 sme si medziročne priplácali najmä za vzdelávanie, ktoré zdraželo o 5,7 %. Alkohol a tabak v novembri zaznamenali medziročný rast cien o 2,1 %, za služby kaviarní, hotelov a reštaurácií sme si priplatili medziročne viac o 1,7 %.

Čo ale Slovákov určite v predvianočnom období poteší, je spomaľovanie rastu cien potravín a nealkoholických nápojov. „V novembri nás vyšli oproti minulému roku drahšie iba o 1,1 % a podobnú zmenu cien očakávame aj v decembri. To znamená, že za ten istý nákup na štedrovečerný stôl, za ktorý sme vlani zaplatili 100 EUR, zaplatíme dnes o 1 euro viac, teda 101 EUR,“ vysvetľuje Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

Aj v novembri mali dôvod na radosť cestujúci, nakoľko ceny v doprave medziročne poklesli o rovné dve percentá. Zlacnenie o rovné percento bolo vykázané aj v prípade pôšt a telekomunikácií a o – 0,5 % lacnejšie nás v novembri v porovnaní s minulým rokom vyšli aj rozličné tovary a služby a zariadenie do domácnosti.

Za zmienku ale rozhodne stojí aj už piaty mesiac v rade pretrvávajúci medzimesačný pokles cien potravín a nealkoholických nápojov, v novembri o – 0,5 %. Podľa ŠÚ SR sa pod pokles cien potravín v novembri postaralo najmä zlacnenie citrusového ovocia.  „V prípade potravín nie je medzimesačné zlacnenie pre jesenné obdobie celkom typické. Aktuálne medzimesačné poklesy cien potravín sú ale podľa nás aj dôsledkom nižších cien poľnohospodárskych komodít na svetovom trhu. Viaceré komodity, ako napríklad kukurica, jačmeň, či pšenica, boli v novembri o desiatky percent lacnejšie ako v rovnakom období pred rokom,“ tvrdí Sadovská.

Oproti októbru 2013, teda medzimesačne, bol najvýraznejší nárast cien evidovaný v prípade odevov a obuvi, avšak iba o 0,3 %. Naopak, pokles o sedem desatín percenta zaznamenala oblasť dopravy.

„V budúcom roku očakávame postupné zrýchľovanie rastu cien tovarov a služieb a priemernú infláciu za rok 2014 odhadujeme na úrovni 1,6 %. Naďalej tak pôjde o pomerne pomalé tempá cenového rastu a ako v roku 2013, tak aj v roku 2014 by sme sa mali vďaka tomu dočkať i reálneho rastu platov,“ uzatvára Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

.

Súvisiace články

Aktuálne správy