Švajčiarsko provokuje: S Bitcoinmi by sa malo zaobchádzať ako s devízami

, finextra.com Foto:SITA

Informatický výbor švajčiarskeho parlamentu sa vyjadril, že s Bitcoinmy by sa malo zaobchádzať rovnako ako s ktoroukoľvek inou cudzou menou. Výbor sa domnieva, že virtuálna mena so sebou nesie nielen riziká, ale sľubuje aj obrovský potenciál pre finančný sektor.

Parlamentná skupina pre digitálnu udržateľnosť prišila s návrhom, že Bitcoinmi by sa malo zaobchádzať ako s dolármi alebo eurom, teda ako s uznávanou devízou. Cieľom je objasniť právnu situáciu najpopulárnejších virtuálnych peňazí, vrátane zdaňovania, DPH a investičných pravidiel. Ak návrh prejde parlamentným hlasovaním, predloží sa vláde ako vykonávací návrh.

Informatický výbor už niekoľko mesiacov vedie vnútorné diskusie k otázke finančnej dôveryhodnosti kryptomeny. Svoj postoj zverejnili v tlačovej správe. "Bitcoiny a podobné virtuálne peniaze nesú so sebou nielen riziká, ale predstavujú aj veľké príležitosti pre švajčiarsky finančný sektor. Okrem toho, ak už je mena použiteľná aj vo Švajčiarsku, bolo by logické si objasniť aj pravidlá zdaňovania Bitcoinov." S cieľom zvýšiť dôveryhodnosť Bitcoinov aj Finančný výbor prijíma dary posielané vo virtuálnej mene.

Súvisiace články

Aktuálne správy