Miera nezamestnanosti v Grécku v septembri opäť vzrástla

Miera nezamestnanosti v Grécku v septembri opäť vzrástla a dosiahla novú rekordnú úroveň. Dôvodom je recesia ekonomiky, konštatuje agentúra RTTNews.
Z najnovších údajov helénskeho štatistického úradu vyplýva, že miera nezamestnanosti v Grécku na sezónne upravenej báze sa v septembri zvýšila na rekordných 27,4 % z 27,3 % v auguste. Na porovnanie, vlani v septembri bola nezamestnanosť v krajine na úrovni 26 %.
Za 12 mesiacov do septembra 2013 stúpol počet nezamestnaných v Grécku o 5,9 % na 1,38 milióna ľudí a oproti augustu sa zvýšil o 1 %.
Ale miera nezamestnanosti medzi mladými ľuďmi v septembri klesla na 51,9 % z augustových 56,7 %, stále však zostáva veľmi vysoká.
Štatistiky tiež ukázali, že počet ľudí, ktorí mali v septembri prácu, sa medziročne znížil o 1,5 % na 3,64 milióna osôb, ale v medzimesačnom porovnaní vzrástol o 0,1 %.
Recesia gréckej ekonomiky sa v 3. kvartáli spomalila. Hrubý domáci produkt (HDP) zadlženej krajiny sa za tri mesiace do konca septembra znížil medziročne o 3 %, čo je menej ako 3,7-% pokles v predchádzajúcom kvartáli. Vláda verí, že grécka ekonomika sa už na budúci rok odrazí od dna a začne rasť.

Súvisiace články

Aktuálne správy