Nemecko dosiahne v 4. kvartáli asi len mierny rast

Nemecko dosiahne v tomto, poslednom kvartáli roka, pravdepodobne len mierny hospodársky rast. Naznačuje to prekvapujúco slabá októbrová produkcia nemeckého priemyslu, ktorý je jedným z motorov ekonomiky. Oznámilo to dnes ministerstvo hospodárstva v Berlíne, ktoré ale zároveň dodalo, že podmienky pre ďalší rast spotrebiteľských výdavkov sa naďalej zlepšujú. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa údajov spolkového štatistického úradu, produkcia nemeckého priemyslu v októbri klesla, už druhý mesiac po sebe, a to o 1,2 %. A nemecké firmy zaregistrovali v sledovanom mesiaci aj menej objednávok na svoje produkty. Presnejšie, ich počet sa v októbri znížil medzimesačne o 2,2 %, najstrmšie za takmer jeden rok.
Export z Nemecka pritom v októbri takmer stagnoval, stúpol totiž len o 0,2 %, zatiaľ čo import sa zvýšil medzimesačne o 2,9 %. To sa tiež negatívne odrazí na hrubom domácom produkte (HDP) Nemecka.
No ministerstvo zároveň pripomína, že pracovný trh v najväčšej ekonomike eurozóny je dosť silný, platy rastú a inflácia sa pohybuje pod úrovňou 2 %, čo vyvoláva nádej, že domácnosti svojimi výdavkami v závere roka podporia ekonomiku.
Nemecká ekonomika v uplynulom štvrťroku spomalila v reakcii na slabý výkon eurozóny, ktorá sa snaží udržať si hospodársky rast. Konkrétne sa HDP Nemecka v období júl-september medzikvartálne zvýšil o 0,3 % po 0,7-% raste v predchádzajúcom štvrťroku.
Centrálna banka Bundesbank minulý týždeň zlepšila svoju prognózu pre najväčšiu európsku ekonomiku a v tomto roku očakáva jej rast o 0,5 % a v roku 2014 zrýchlenie na 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy