Slovinsko má dosť peňazí na pomoc bankám, tvrdí centrálna banka

Slovinsko by sa tak nemuselo stať ďalšou krajinou, ktorá bude potrebovať medzinárodnú finančnú pomoc. Výsledky záťažových testov bánk by mali byť známe o niekoľko dní.

Slovinsko má prostriedky na to, aby rekapitalizovalo svoje banky. Informovala o tom centrálna banka, pričom naznačila, že pozná výsledky záťažových testov a Európa tak nebude musieť zachraňovať ďalšieho člena eurozóny.

Výsledky záťažových testov by mali byť známe o niekoľko dní. Tieto výsledky určia, či Slovinsko bude schopné ozdraviť bankový systém samostatne, alebo bude musieť nasledovať Grécko, Írsko, Portugalsko, Španielsko a Cyprus a požiada EÚ a Medzinárodný menový fond o medzinárodnú finančnú pomoc. „Je pripravený adekvátny právny základ pre rekapitalizáciu a vláda má na tento účel prostriedky, takže rekapitalizácia sa uskutoční veľmi rýchlo,“ uviedla slovinská centrálna banka. Zároveň uistila, že banky budú po zverejnení výsledkov naďalej fungovať normálne. Výsledky by mali byť známe vo štvrtok, alebo v piatok. Napríklad na Cypre boli banky určitý čas zatvorené.

Slovinské banky čelia nesplácaným úverom v objeme 7,9 mld. eur, čo predstavuje pätinu hrubého domáceho produktu.

Súvisiace články

Aktuálne správy