České banky odolajú krízovým scenárom

V prípade naplnenia krízového scenára bude musieť skupina bánk získať nový kapitál v objeme 10 mld. CZK, alebo 0,3 % hrubého domáceho produktu krajiny, tvrdí česká centrálna banka na základe aktuálnych stresových testov

České banky dokážu odolať nepriaznivým scenárom v ekonomika a väčšina z nich si udrží potrebnú kapitálovú primeranosť aj v prípade, že česká ekonomika v nasledujúcich troch rokoch zostane v recesii. Uviedla to v utorok česká centrálna banka (ČNB) na základe aktuálneho kola stresových testov. Krízový scenár počíta s oslabením kapitálovej primeranosti na 14 % z úrovne 17,3 %, ktorú odvetvie vykazovalo koncom septembra. To je výrazne nad minimálnou kapitálovou primeranosťou 8 %, ktorú stanovujú bankám regulačné úrady.

Desať bánk, ktoré zodpovedajú za zhruba 11 % aktív celého sektora, budú musieť v prípade naplnenia krízového scenára získať nový kapitál v objeme 10 mld. CZK, alebo 0,3 % hrubého domáceho produktu krajiny.

Základný scenár ČNB počíta v roku 2014 so zotavením ekonomiky. Centrálna banka v ňom zohľadnila aj dopady nedávnych intervencií proti silnej korune na devízových trhoch. Sektor podľa ČNB preukázal vyššiu odolnosť ako v predchádzajúcich testovaní vďaka posilneniu kapitalizácie a zlepšeniu podmienok v ekonomike.

(1 EUR = 27,498 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy