Coeure nevidí dôvod na mimoriadne opatrenia ECB

Člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeure tiež povedal, že ECB je pripravená konať, ale eurozóna podľa neho nesmeruje k nebezpečnému poklesu cien.

Inflácia v eurozóne sa nenachádza pod cieľovou hranicou Európskej centrálnej banky (ECB) tak výrazne, že by musela na podporu rastu cien použiť svoje najúčinnejšie nástroje. Povedal to v utorok člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeure. Zároveň uviedol, že ECB je pripravená konať, ale eurozóna podľa neho nesmeruje k nebezpečnému poklesu cien. ECB v reakcii na októbrové spomalenie inflácie na 0,7 % znížila v novembri úrokové sadzby na rekordné minimum 0,25 %. Zvyšujú sa totiž obavy, že menová únia sa dostane do špirály nepretržite klesajúcich cien.

„Vyhliadky pre infláciu sú v súlade s našimi cieľmi, nevidím preto dôvod na použitie dramatických opatrení v podobe rozsiahleho nákupu aktív, ktorý podniká USA“, uviedol Coeure. Tiež dodal, že ECB môže nakupovať vládne dlhopisy dovtedy, kým tak nebude robiť s cieľom financovať vlády. ECB bude podľa neho pozorne sledovať vývoj cien a v prípade potreby je pripravená konať. Inflácia postupne zrýchli k cieľu ECB na úrovni tesne pod 2 %. „Prognózy uvádzajú, že inflácia sa postupne zotaví a v roku 2015 sa vráti späť k úrovni 2 % a neskôr pravdepodobne na 2 %,“ povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy