Ako dokáže virtuálna mena položiť tú skutočnú

, money.cnn;patria Foto:SITA

Ak by sa posilnila virtuálna mena, ktorú by mnohí akceptovali, mohli by sa do vážnych problémov dostať aj meny, ktoré pokrývajú najsilnejšie štáty sveta.

Predstavte si svet, kde si môžete kúpiť niečo v tajnosti a celú kúpu skryť pred zvedavými očami vlády. V on – line transakciách nepotrebujeme žiadne banky, ani sprostredkovateľa, všetko ide bez provízie a poplatkov, a peniaze nestrácajú na hodnote. Tento svet sa vytvára pred našimi očami. Ak ešte pár rokov vydrží banková mizéria a centrálne banky neprestanú tlačiť peniaze, môže nastatať situácia z ktorej už niet cesty späť. Protagonista tohto príbehu je Bitcoin.

Bitcoin je virtuálna mena, ktorá je v praxi primárne určená pre on – line platby, transakcie medzi jednotlivcami, ktorí nepotrebujú banku alebo centrálnu banku, ani žiadne schválenia od štátu. Tieto peniaze nie sú vydávané štátom, štát tak nemáme žiadnu kontrolu nad transakciami, nie je tam žiadny poplatok ani provízia, v prípade núdze štát nemôže dotlačiť peniaze a znehodnocovať tým tie, ktoré už na trhu sú.

Bitcoin je v dnešnej dobe stále pre bežných ľudí niečo ťažko pochopiteľné. Je jasné že sa s tým dá platiť, ale kde je krytie? Čo zaručuje, že to nie je len bublina, niečo bezcenné, čo dnes ešte predstavuje virtuálnu hodnotu, ale zajtra to už bude veľké nič? Odpoveď je jednoduchá, je to  rovnako ako v prípade papierových peňazí. V praxi sú aj bankovky bezcenným kusom papiera, ktorým však dávajú hodnotu dve veci. Po prvé, že veríme tomu, že to, čo prijímame má nejakú hodnotu. Na druhej strane aj všetci ostatní v to veria. V momente, keď sa viera otrasie a príde na krachovanie bánk, okamžite zistíme, že predsa len držíme v ruke bezcenný kus papiera.

Aj v prípade Bitcoinov je tomu tak, bez ohľadu na to, že emitentom nie je štát. Vtedy sa stane Bitcoin celosvetovo používanou menou, keď ju bude čoraz viac ľudí akceptovať. Čím viac ľudí bude veriť hodnote Bitcoinov, tým viac získa virtuálna mena na svojej skutočnej hodnote. Až potom sa stane skutočnou platobnou alternatívou a môže predstavovať problém pre ostatné meny, vrátane dolára. Človek si rozmyslí, či transakciu urobí v amerických dolároch vydaných v USA, alebo si zvolí medzinárodnú menu nezávislú od štátov.

A teraz sa dostávame k hlavnému „nepriateľovi“ Bitcoinov. Štáty, centrálne banky a obchodné banky nemajú priveľký záujem na operáciách vykonávaných mimo ich dosah. Bez provízií a bez kontroly. Títo traja hráči určite urobia všetko, len aby expanziu virtuálnych peňazí zastavili. V opačnom prípade by do úvahy prichádzal aj čierny scenár amerického politika Rona Paula, že Bitcoin nakoniec môže zničiť aj americký dolár.

Ron Paul

"Ceny, za ktoré sa obchoduje Bitcoin, sú neudržateľne vysoko a tento virtuálny nástroj nie je menou," uviedol na Bloomberg TV exprezident amerického Fedu Alan Greenspan. "Je to bublina. Bitcoinu chýba skutočná vnútorná hodnota. Musíte zapojiť predstavivosť na maximum, ak sa chcete pokúsiť nejakú hodnotu v Bitcoinoch hľadať. Ja som nebol schopný ju nájsť, niekomu inému sa to možno darí," uviedol Greenspan pre Bloomberg TV.

Bývalý centrálny bankár pokračoval, že nepochopil, odkiaľ pramení náklonnosť k Bitcoinom. Uviedol, že neexistuje žiadny fundamentálny mechanizmus, ktorý umožňuje Bitcoiny splatiť čímkoľvek, čo by bolo univerzálne akceptovateľné."A to je práve skutočná hodnota meny – dôvera v jednotlivca alebo subjekt, vydávajúci menu," uviedol Greenspan.

"Bitcoin nie je menou v pravom slova zmysle a nepožíva rovnakého právneho statusu ako mena," stanovila čínska centrálna banka . "Verejnosť do nástroja cez internet investovať môže, robí tak ale plne na vlastné riziko," dodala menová autorita v krajine . Finančnému sektoru naopak transakcie v Bitcoinoch zakázala, čím sa fakticky posunula k regulácii Bitcoinov. Prudký rast hodnoty Bitcoinu a zobchodovaných objemov vníma ako riziko pre kontrolu tokov kapitálu v krajine .

Podobné varovanie, ako čínska centrálna banka, vydala aj francúzska centrálna banka Banque de France. Anonymita, ktorú Bitcoin poskytuje, podľa nej zvyšuje riziko, že mena by mohla byť použitá pri praní špinavých peňazí alebo k financovaniu terorizmu. Cena Bitcoinov je potom vraj zo svojej podstaty nestála a užívatelia by pri jej premene na peniaze mohli naraziť na ťažkosti. Z hľadiska finančnej stability podľa nej Bitcoin v súčasnosti nepredstavuje významné riziko, pretože nie je spoľahlivým investičným nástrojom. Predstavuje ale vraj " finančné riziko pre tých, ktorí Bitcoiny vlastnia".

V júli zakázala obchodovanie a používanie Bitcoinov centrálna banka v Thajsku. Americká federálna volebná komisia minulý mesiac oznámila, že politické organizácie nemôžu prijímať príspevky vo forme Bitcoin. Je tu vraj totiž možnosť, že by kandidátom príspevky prišli od zahraničných alebo anonymných darcov.

Súvisiace články

Aktuálne správy