Ekonomická studená vojna: Čína by mohla získať rovnocenného súpera

, The Wall Street Journal Foto:SITA;dianefrancis.com

Aké by to bolo nádherné, keby sa nevyčísliteľne cenné prírodné zdroje Kanady spojili s technológiami, kapitálom a pracovnou silou v USA v kombinácii s najmocnejšou armádou do jedinej krajiny. Číňania by asi „utreli hubu.“

V priebehu dejín už bolo niekoľkokrát spomenuté, prečo sa Spojené štátoch nezlúčia s Kanadou. Ak by išlo o firmy, už dávno by „kopali“ za jeden tím. Iné dve hospodársky tak integrované ekonomiky a podobné národy by ste po svete hľadali márne. Spoločný jazyk, kultúra, podobný ekonomický systém, každodenná mentalita. Všetko je dané pre to, aby sa spojili a doteraz tak neurobili možno len z pohodlia. Dnes sa však objavil jeden dobrý dôvod, tlak z vonka, ktorý by mohol donútiť severoamerické krajiny k vážnemu rozhodnutiu. Čína.

Diane Francis, americko – kanadská ekonómka si myslí, že čínska ekonomika a čoskoro aj čínska armáda natoľko expandujú, že USA budú musieť urobiť nejaký krok, ak nechcú len pasívne sledovať, ako spadnú z pozície jednotky svetovej mocnosti, ktorú desaťročia pohodlne budovali.

Ak sa ekonómovia nemýlia, do roku 2018 sa z Číny stane najväčšia ekonomika sveta, a ak bude súčasný trend pokračovať, bude skupovať stále viac a viac americko – kanadských spoločností, technológií a nerastných zdrojov. Na veľkosti záleží, keď nie inde, tak v hospodársko-politickom boji určite.

Ale prečo by to malo byť dobré, keby sa Spojené štáty a Kanada spojili? V tomto prípade ide o najväčšie prírodné zdroje našej planéty – ropu, zemný plyn, drevo, ornú pôdu, vodné zdroje, priemyselné kovy. Sústredili by sa tu najvyspelejšie technológie a spoločnosti s najväčším trhovým kapitálom, najmocnejšie armády by sa spojili pod jednu vlajku. Novovzniknutá ekonomická a politická superveľmoc by bol hodná súperenia s Čínou, a raketovo rozvíjajúcim sa ekonomikám na Ďalekom východe.

Nie každý sa však s názorom Diany Francis stotožňuje. Väčšinou ju obviňujú zo zradcovstva. Jej kniha "Zjednotenie storočia: prečo by sa mala Kanada a Amerika stať jednou krajinou", má vyvolať vážnejšie diskusie. „Je to kniha s jednou veľkou myšlienkou, chcela som, aby to bol kompletný intelektuálny balíček. Nechcela som prísť s myšlienkou a nechať Kanaďanov zamietnuť ju,“ vysvetľuje autorka deviatich kníh.

"Aj keď je Kanada veľká krajina, má malú populáciu a malú ekonomiku," hovorí  66 ročná Francis. "Našim prirodzeným a samozrejmým partnerom sú Spojené štáty."

Hoci krajina môže zdieľať mnoho väzieb s USA, v mnohých ohľadoch vysoká životná úroveň krajiny a história sociálnej demokracie môže mať viac spoločného s európskymi krajinami ako sú Nórsko alebo Dánsko. Prečo by Kanada nemala radšej zostať na tejto ceste, ale spojiť sa s USA? Francis pripúšťa, že by to nebol zlý nápad, ale asi by to politicky ťažšie ako rýchlejšia integrácia s Američanmi. „Musia opraviť hranice, majú ústavný problém, majú vládny problém, majú problém s domorodcami, majú problém v Arktíde a vojenské problémy, problém odlivu mozgov, problém holandskej choroby. Všetky tieto veci musia byť vyriešené, čo zahrňuje bližšiu spoluprácu s Američanmi,“ tvrdí Francis.

Proces spájania sa už samozrejme dávnejšie začal. Stačí sa pozrieť na dve desaťročia fungujúcu North American Free Trade Agreement, NAFTA (Severoamerická dohoda o voľnom obchode). Dnes, asi tri milióny Kanaďanov žije a pracuje v USA, kanadské firemné zisky robia z 13 percent spoločnosti vedené v USA. Ozajstný prelom by však predstavovala skutočná hospodárska a menová únia, ktorá by vznikla oveľa rýchlejšie a bez markantnejších problémov, než by si dnes ktokoľvek mohol myslieť.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy