Príbeh poľského zázraku: Zo šedej špiny sa stal zelený ostrov Európy

, BusinessWeek, IW Foto:SITA

Zatiaľ čo väčšina európskych krajín stále bojuje s dôsledkami finančnej krízy z rokov 2008 a 2009, Poľsko je ostrovčekom ekonomickej prosperity. V roku 2009, kedy HDP EÚ klesal o 4,5 %, bolo Poľsko jedinou členskou krajinou so stabilne rastúcou ekonomikou.

Európska ekonomika sa počas krízy zmrštila. Odhaduje sa, že straty od roku 2009 nenapraví ani do konca roka 2014. Za rovnaké obdobie by Poľsko malo dosiahnuť viac než 16 % kumulatívneho rastu.

Aké dôvody stoja za tým, že je dnes krajina s viac ako 38 miliónmi obyvateľov a mnohokrát smutnou 200 ročnou históriou v pozícii, ktorú jej môžu iné členské krajiny EÚ závidieť?

Tvrdé reformy bolia, ale ekonomike pomôžu

Tajomstvo poľskej odolnosti je treba hľadať v postkomunistickej ére, kedy politickí lídri presadili bolestivé, ale efektívne reformy. "Pred 20 rokmi bolo Poľsko šedé, špinavé a nervózne," konštatuje Adam Ringer, poľský podnikateľ. Po páde železnej opony ale premenilo hospodársky model na ekonomiku voľného trhu. Medzi rokmi 1989 až 2007 rástla poľská ekonomika o 177 %, čím predbehla svojich susedov z regiónu strednej a východnej Európy a svoju veľkosť takmer strojnásobila.

To všetko bolo výsledkom série agresívnych vládnych opatrení po páde komunizmu. Obmedzila sa regulácia cien, vládne mzdy dostali "strop", došlo k liberalizácii obchodu a poľský zlotý sa začal voľne vymieňať. Bezprostredným dôsledkom reforiem boli milióny nezamestnaných, avšak politika krajinu oslobodila a poľská ekonomika sa mohla začať zotavovať zo štyridsiatich rokov zlého riadenia.

Zelený ostrovček uprostred Európy

O dvadsať rokov neskôr Poľsko rozkvitalo aj v čase, keď ostatné členské krajiny EÚ zápasili s krízou. Práve vstup do Európskej únie v roku 2004 bol pre ekonomiky ďalším významným stimulom. Výhodami poľskej ekonomiky sú veľký domáci trh, podnikateľsky priaznivá politická klíma a náboj rozvíjajúcej sa krajiny, ktorá rýchlo dobieha Západ. Vďaka všetkým týmto faktorom význam Poľska vo vyjednávaniach európskych záležitostí rastie.

"V roku 2009, kedy celá Európa čelila recesii, zostalo Poľsko s 1,7 % rastom 'zeleným ostrovom '. Stálo za tým niekoľko faktorov," približuje Katarzyna Rzentarzewska, analytička z Českej sporiteľne. "Po prvé, Poľsku pomohol významný stimulačný balíček. Po druhé, do krajiny pritekalo množstvo európskych fondov a v roku 2012 Poľsko spoluorganizovalo majstrovstvá Európy vo futbale. Oboje zabezpečilo vysokú úroveň verejných investícií, ktoré významne prispeli k ekonomickému rastu. V neposlednom rade je Poľsko relatívne uzavretou ekonomikou, odolnou voči európskej dlhovej kríze. V čase, keď sa ostatné členské krajiny bojovali s recesiou, ťažnou silou poľského rastu bol domáci dopyt."

Ako ďalej?

Príbeh "poľského zázraku" je dôkazom toho, aká dôležitá môže byť pre dlhodobú prosperitu ekonomiky obozretná politika. Treba podotknúť, že veľa záleží aj od šťastia. Rzentarzewska verí, že sa ekonomika po tohtoročnom spomalení miery rastu na 1,4 % opäť "rozbehne". "Hospodársky rast Poľska viditeľne zrýchlil v 3. štvrťroku 2013, oveľa dôležitejší je ale opäť posilňujúci domáci dopyt. Ten by sa mal premietnuť do rovnomernejšieho a stabilnejšieho rastu v roku 2014. Trhový konsenzus je pre rok 2014 podľa agentúry Bloomberg +2,7 %, " dodáva analytička.

Súvisiace články

Aktuálne správy