Eurostat: Štvrtine obyvateľov EÚ hrozí chudoba alebo sociálne vylúčenie

, ČTK Foto:TASR

V Európskej únii žije štvrtina ľudí, ktorí sú bezprostredne ohrození chudobou alebo sociálnym vylúčením. Navyše ich počet dlhodobo pribúda. Česi spoločne s Holanďanmi patria k najmenej ohrozeným národom. Najhoršie sú na tom naopak Bulhari. Slovensko je v strede rebríčka.

Z dát únijného štatistického úradu Eurostat za rok 2012 vyplýva, že ohrozených ľudí v EÚ žije 124,5 milióna, teda 24,8 percenta z celkového počtu obyvateľov. Najmenší podiel na celkovom počte obyvateľov nájdeme Českej republike a Holandsku, kde ich je 15 percent, na Slovensku 20,5 %, čo predstavuje 1,1 milióna ľudí. Percento obyvateľov na hranici chudoby a sociálneho vylúčenia sa podľa európskych štatistík za posledné roky trvale zvyšuje. Zatiaľ čo v roku 2008 išlo o 23,7 percenta, v roku 2011 to bolo 24,3 a vlani ešte o pol percenta viac.

Najhoršia situácia je podľa údajov Eurostatu v Bulharsku so 48 percentami ohrozených ľudí, nasleduje Rumunsko so 42 percentami a Lotyšsko sa 37 percentami. Štatistika radí do skupiny ohrozených tých, ktorí spĺňajú aspoň jednu z troch podmienok:
– ich príjem je na hranici národnej úrovne chudoby
– trpia závažným materiálnym nedostatkom
– žijú v domácnostiach s nedostatočnou zamestnanosťou

Zatiaľ čo v porovnaní príjmového kritéria sú na tom Česi spolu s Holanďanmi s 10 percentami ľudí opäť najlepšie, Slovensko v roku 2012 skončilo s 13,2 percentami. Závažný materiálny nedostatok ohrozuje na Slovensku 10,5 percenta obyvateľov, vo Švédsku či Luxembursku majú len jedno percento ohrozených ľudí.

Závažný materiálny nedostatok znamená podľa metodiky Eurostatu to, keď ľudia žijú v podmienkach, v ktorých trpia najmenej v štyroch z deviatich vopred stanovených oblastí alebo kritérií. Ide napríklad o to, že si nemôžu dovoliť platiť nájom alebo účty za služby, že si nemôžu zabezpečiť v príbytku dostatočné teplo, že si nemôžu dovoliť jesť mäso či ryby aspoň každý druhý deň, alebo že si nemôžu dovoliť auto, práčku, telefón či farebnú televíziu.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy