Kľúčový deň týždňa je tu!

Predvianočný strašiak akciových trhov, možný tapering ohlásený na decembrovom zasadnutí Fedu, si aj naďalej vyberá svoju daň a svetové akciové burzy sú po včerajšku už v 4 až 5 dňovej korekcii.

Predvianočný strašiak akciových trhov, možný tapering ohlásený na decembrovom zasadnutí Fedu, si aj naďalej vyberá svoju daň a svetové akciové burzy sú po včerajšku už v 4 až 5 dňovej korekcii. To, že bude nadchádzajúce zasadnutie americkej centrálnej banky naozaj dôležite a to, že ho budú investori s napätím očakávať, potvrdil aj včerajší slušný výsledok revidovaného kvartálneho HDP v USA na úrovni +3.6 %, aj keď trh očakával nárast len na +3.1 %, z pôvodných +2.8 %.

Asi najzaujímavejšie pohyby sa v posledných dňoch dejú na kráľovskom menovom páre. Za takú „húsenkovú dráhu“ by sa nemuseli hanbiť  ani v Disneylande! Jeden deň prepad o viac ako 50 bodov, druhý deň návrat na pôvodné pozície, ba dokonca skúpenie 50 bodového dipu a nárast o celú jednu figúru počas jedného dňa, nie je pre EURUSD žiadnym problémom.

Source: Bloomberg

Source: Bloomberg

Dolár po lepšom HDP a žiadostiach v nezamestnanosti včera chvíľkovo posilňoval, ale prejav prezidenta ECB, Maria Draghiho, pomohol euru prelomiť dôležitú hranicu posledných dní 1.36 EURUSD a vystúpiť až k 1.367 EURUSD. Draghi sa vyjadril, že sadzby zostanú rekordne nízko, prípadne ešte nižšie, pokiaľ to bude potrebné. Rast európskej meny povzbudilo aj to, že Draghi nevyslal žiadny priamy signál, či bude, alebo nebude zavádzať negatívne depozitné sadzby. To šlo samozrejme na úkor prepadu zelenej bankovky. Naznačil tiež, že ECB sa zaoberá štúdiom novej formy pomoci úverovej aktivity bánk, ktorá sa však bude odlišovať od LTRO. Draghi len opatrne konštatoval, že by to bol jediný možný nástroj ECB, ktorý môže byť nasadený do trhu a ja si myslím, že v najbližších pár mesiacoch ECB nebude musieť , okrem nízkych sadzieb, dodať na trh likviditu žiadnym iným spôsobom. Ďalšie opatrenia do budúcnosti však nemožno vylúčiť, ale ECB nebola na včerajšom zasadnutí schopná poskytnúť účastníkom trhu informácie, kedy k nim dôjde a v akej podobe. Tlačovka obsahovala len málo nových správ v porovnaní s novembrom a investori nemali žiadny presvedčivý dôkaz na predaj eura, práve naopak. ECB tak ponechala medveďov na eure veľmi sklamaných, a tzv. short EUR squeeze potiahol cenu eura naozaj prudko nahor.

Prvý decembrový týždeň sa chýli ku svojmu koncu a na trh sa chystá čerešnička na torte. Dnes budú zverejnené NFPcka a nezamestnanosť v USA. Bude to skutočná skúška pre eurových býkov. Americký trh práce vykazuje známky zlepšenia a nič iné sa neočakáva ani dnes. Konsenzus je pripravený na +180 tisíc nových pracujúcich mimo poľnohospodárstva. Každý lepší výsledok ešte zvýrazní dôležitosť ďalšieho FOMC a môže poslať EURUSD späť pod 1.36. Na druhej strane sme včera vytvorili nové swingové maximá  v aktuálnom bull trende, čo môže znamenať smerovanie EURUSD späť k 1.38 z októbra tohto roka.

Source: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy