Ceny ropy dnes ďalej rastú

Ceny ropy dnes ďalej rastú a všetko nasvedčuje tomu, že si americká ľahká ropa WTI pripíše najväčší týždenný zisk za päť mesiacov.

Ceny ropy dnes ďalej rastú a všetko nasvedčuje tomu, že si americká ľahká ropa WTI pripíše najväčší týždenný zisk za päť mesiacov. Vďačí za to poklesu zásob čierneho zlata v USA a tiež dobrým správam z tamojšej ekonomiky. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Podľa spresnených výsledkov sa totiž výkon americkej ekonomiky v 3. kvartáli zvýšil medziročne až o 3,6 %, a nie o 2,8 %, ako uvádzal pred mesiacom prvý rýchly odhad. Výraznejší rast hospodárstva zlepšuje šance na zvýšenie dopytu po rope. Navyše, pozitívne správy prišli aj z amerického trhu práce, kde počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti klesol na dvojmesačné minimum.
Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári sa dnes o 1:15 v Singapure predával za 97,39 USD (71,64 eura). To je o 1 cent viac ako v predchádzajúci deň, keď WTI zdražela o 18 centov a obchodovanie uzavrela na úrovni 97,38 USD, čo bola jej najvyššia uzatváracia cena od 29. októbra.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, sa dnes zvýšila o 28 centov na 111,26 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy