Limit na získanie hypotéky pre mladých sa od nového roku zmení

, ČSOB Foto:SITA

Od januára sa mení horná hranica príjmu pre žiadateľov hypotéky pre mladých. Maximálna hranica pre získanie zvýhodnenej hypotéky bude vo výške 1043,90 € mesačne. Pre dvojice bude limit dvojnásobok uvedenej sumy.

Hranica príjmu pre žiadateľov závisí od priemernej mzdy v národnom hospodárstve, ktorú každý štvrťrok zverejňuje štatistický úrad. Kým v súčasnosti je horná hranica na zvýhodnenú hypotéku pre jednotlivca 1 063,40 €, od budúceho roku sa zníži o necelých 20 € na sumu 1043,90 € za mesiac.

Hypotéku pre mladých si môžu zobrať mladí vo veku od 18 do 35 rokov, pričom rozhodujúci je vek ku dňu podania žiadosti a priemerný príjem v predchádzajúcom roku nesmie presahovať stanovenú hranicu. Príspevok sa poskytuje na prvých 5 rokov splácania, najviac zo sumy 50 000 €. Úroková sadzba sa znižuje o 3 %  z toho 2 % dotuje štát a 1 % banka.

Do posudzovania nároku na štátny príspevok sa nezapočítavajú napríklad diéty, výživné, alebo štipendium doktoranda.

Ak človek nesplní podmienku príjmu v jednom štvrťroku, je možné, že v ďalšom mu už nárok na príspevok vznikne. Hranica príjmu sa totiž mení každý štvrťrok. Odporúčame preto pravidelne sledovať meniacu sa výšku príjmových hraníc.

Súvisiace články

Aktuálne správy