BoE kľúčový úrok, ani program kvantitatívneho uvoľňovania nezmenila

Britská centrálna banka (Bank of England, BoE) ponechala úrokové sadzby nezmenené na rekordne nízkej úrovni 0,5 %. Analytici takýto výsledok očakávali, keďže banka v auguste upozornila, že nezvýši úroky dovtedy, kým sa miera nezamestnanosti bude pohybovať nad hranicou 7 %. Ekonómovia predpovedajú, že pod ňu neklesne skôr ako v roku 2016. Informovali o tom agentúry DPA, Bloomberg a RTTNews.
Menový výbor BoE preto ponechal kľúčový úrok na historickom minime 0,5 %. Rozhodol tiež, že nerozšíri program kvantitatívneho uvoľňovania, ktorý zostáva na doterajšej úrovni 375 miliardy libier (451,81 miliardy eur). BoE naposledy zvýšila objem peňazí na podporu ekonomiky v júli 2012, a to o 50 miliónov GBP.
Britská ekonomika však pokračuje v zotavovaní. V 3. štvrťroku jej výkon vzrástol o 0,8 % v porovnaní s 2. kvartálom, keď sa zvýšil o 0,7 %. Minister financií George Osborne dnes výrazne zlepšil vládny odhad hospodárskeho rastu Británie v tomto roku na 1,4 % z pôvodných 0,6 % a v nasledujúcom roku očakáva zrýchlenie hospodárstva na 2,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy