Osborne výrazne zvýšil odhad rastu britskej ekonomiky v tomto roku

Britská vláda zvýšila svoj oficiálny odhad rastu ekonomiky v tomto roku na 1,4 %, čo je viac ako dvojnásobok pôvodne očakávaných 0,6 %. Ide o najvýraznejšiu korekciu hospodárskeho rastu za viac ako jednu dekádu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Dôvodom takého výrazného zlepšenia oficiálnej vládnej prognózy sú prekvapujúco dobré výsledky ostrovnej ekonomiky. Hrubý domáci produkt (HDP) Spojeného kráľovstva totiž v 3. štvrťroku vzrástol o 0,8 % v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom, keď sa zvýšil o 0,7 %. Bol to najrýchlejší rast od 2. štvrťroka 2010. V medziročnom porovnaní sa výkon britského hospodárstva v období júl-september zvýšil o 1,5 %.
Minister financií George Osborne preto v rámci revízie rozpočtu zlepšil odhad rastu britského hospodárstva v tomto roku na 1,4 %. A v nasledujúcom roku 2014, očakáva jeho zrýchlenie na 2,4 % namiesto pôvodne dohadovaných 1,8 %.
Británia tento rok prekonala veľké štáty eurozóny a patrí medzi najrýchlejšie expandujúce vyspelé ekonomiky sveta. Ale jej výkon stále zaostáva za výkonom, ktorý dosahovala pred globálnou finančnou krízou v roku 2008.
Osborne však zároveň oznámil kolegom v kabinete, že v nasledujúcich troch rokoch zoškrtá výdavky ich ministerstiev o 1 miliardu libier ročne. Plánuje tiež zaviesť pre zahraničných investorov daň z predaja nehnuteľností v Británii, ktoré nie sú ich hlavnou rezidenciou, aby zastavil rast cien domov.
Od apríla 2015 budú preto majitelia domov, ktorí nie sú občanmi Británie a nemajú tam trvalé bydlisko, platiť daň z predaja nehnuteľností na britských ostrovoch. Pre ilustráciu, ceny domov v Londýne za uplynulých 12 mesiacov stúpli o zhruba 10 % a v niektorých štvrtiach podstatne viac. Dôvodom je veľký záujem zahraničných investorov, ktorí hľadajú druhý byt v Londýne, prípadne sa snažia uložiť svoje peniaze do kúpy nehnuteľností v britskej metropole.

Súvisiace články

Aktuálne správy