Rast slovenskej ekonomiky v 3. štvrťroku potiahol zahraničný dopyt

Slovenská ekonomika v 3. štvrťroku 2013 medziročne vzrástla o 0,9 %. Podľa analytikov za tým stojí najmä zahraničný dopyt, ako aj mierny rast domácej spotreby. „Rast ekonomiky bol naďalej ťahaný najmä zahraničím. Príspevok čistého exportu k rastu HDP sa však zmiernil na 2,1 percentuálneho bodu,“ konštatoval analytik UniCredit Bank Czech Republik and Slovakia Ľubomír Koršňák.
K rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska prispel aj rast spotreby domácností, ako aj verejnej správy. „Kľúčová časť ekonomiky, ktorou je spotreba domácností, vzrástla medziročne o 0,1 %. Napriek tomu, že nejde o zásadný rast, ktorý by poslal ekonomiku raketovým tempom nahor, stavia ju to na pevné základy,“ domnieva sa analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub. Podľa jeho slov totiž objemom tvorí spotreba domácností takmer polovicu celého hrubého produktu Slovenska. „Pokiaľ je spotreba stabilná, dovoľuje to ekonomike lepšie dýchať, a tým aj rásť. Klesajúca inflácia spotrebiteľských cien ľudí motivuje k tomu, aby nakupovali o niečo viac, čím držia spotrebu v rastovom trende,“ dodal Kozub.
Podľa odborníkov aktuálne zrýchlenie rastu slovenského HDP brzdia len klesajúce investície. „Klesajúce investície boli hlavnou a jedinou zložkou domáceho dopytu, ktorá v 3. štvrťroku medziročne klesala. Chýbajúce investície sú tak hlavnou „boľačkou“ slovenskej ekonomiky,“ povedal Koršňák.
V najbližších mesiacoch tohto roka podľa analytikov bude na výkonnosť slovenskej ekonomiky vplývať najmä silnejúci rast ekonomík eurozóny. „Štruktúra HDP na Slovensku za 3. štvrťrok je v súlade s naším odhadom vývoja HDP v tomto roku, keď očakávame rast o 0,7 % medziročne,“ tvrdí analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž.
O tom, že posledný kvartál 2013 by mohol byť pre slovenskú ekonomiku najlepší, je presvedčený aj hlavný stratég Sberbank Slovensko Martin Barto. „Posledný štvrťrok môže byť najlepší v roku, čo sa týka rastu, na základe signálov predstihových ukazovateľov ekonomického sentimentu, vrátane spotrebiteľskej dôvery. Celoročný reálny rast HDP by sa mohol dostať na úroveň 0,8 % až 0,9 %,“ odhadol Barto.

Súvisiace články

Aktuálne správy