Súkromná aktivita v Nemecku stúpla, vo Francúzsku klesla

Nemecký zložený index nákupných manažérov (PMI) v novembri vzrástol najvyššie za takmer 2,5 roka, francúzsky zložený PMI opäť upadol do negatívneho teritória.

Sezónne upravený index nákupných manažérov (PMI) nemeckého sektora služieb podľa konečných údajov v novembri stúpol na 55,7 bodu z októbrových 52,9 bodu. Index pritom je už šiesty mesiac nad hranicou 50 bodov oddeľujúcou pokles aktivity v odvetví od jej rastu. Nemecký zložený index nákupných manažérov, ktorý zahŕňa sektory služieb aj priemyslu, v novembri podľa konečných údajov posilnil na 55,4 bodu z októbrovej úrovne 53,2 bodu. Dostal sa tak najvyššie za takmer 2,5 roka. Informovala o tom v stredu agentúra Markit, ktorá indexy zostavuje.

Aktivita francúzskeho sektora služieb však v novembri spadla do negatívneho teritória. Sezónne upravený index nákupných manažérov odvetvia klesol na 48 bodov z októbrovej úrovne 50,9 bodu, čo signalizuje mierny pokles sektora. Zložený index nákupných manažérov, ktorý zahŕňa francúzske odvetvia služieb aj priemyslu, podľa konečných údajov tiež klesol na 48 bodov z októbrových 50,5 bodu. Oslabil tak najnižšie za päť mesiacov.

Prieskum agentúry Markit tak opäť poukázal na čoraz výraznejší rozdielny vývoj v dvoch najväčších ekonomikách eurozóny. Hlavný ekonóm agentúry Markit Chris Williamson upozornil, že hodnota francúzskych PMI zväčšila možnosť, že krajina opäť upadne do recesie. Predpokladá preto, že rastúce známky rozdielneho vývoja skomplikujú diskusiu na pôde Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá bude vo štvrtok rozhodovať o svojej menovej politike.

Súvisiace články

Aktuálne správy