Ľudia nad 50 rokov by mali mať v budúcnosti lepšie podmienky na trhu práce

Ľudia nad 50 rokov by mali mať do budúcnosti lepšie podmienky na trhu práce. Mali by sa ľahšie zamestnať a vyhnúť sa sociálnemu vylúčeniu. Na dnešnom rokovaní totiž vláda SR vzala na vedomie Národný program aktívneho starnutia na roky 2014 až 2020 z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.
Rezort práce si v tomto programe vytýčil viacero cieľov, ktoré majú zlepšiť životné podmienky starších pracujúcich. „Program zahŕňa opatrenia na zabezpečenie aktívneho starnutia osôb starších ako 50 rokov. Jeho cieľom je vytvoriť lepšie príležitosti a pracovné podmienky pre starších pracovníkov a ich uplatnenie na trhu práce, bojovať proti sociálnemu vylúčeniu, podporiť zdravé starnutie,  venovať zvýšenú pozornosť vytváraniu podmienok na udržateľnú kvalitu života starších ľudí, vrátane dlhodobej udržateľnosti sociálneho zabezpečenia,“ uviedlo ministerstvo v dôvodovej správe k návrhu.
Rezort práce napríklad plánuje ustanoviť minimálny dôchodok v závislosti od počtu odpracovaných rokov tak, aby sa fyzické osoby, ktoré odpracujú zákonom ustanovený počet odpracovaných rokov, neocitli v systéme sociálnej pomoci. „Taktiež plánujeme priebežne vyhodnocovať zvyšovanie dôchodkových dávok vyplácaných zo systému sociálneho poistenia aj v závislosti od ekonomického vývoja a v prípade potreby prijať opatrenia na ochranu primeranosti dôchodkových dávok,“ priblížil tlačový odbor MPSVR.
V programe sa tiež uvažuje o sprísnení regulácie, dohľadu a sankcií na predaj tovarov a služieb seniorom formou prezentácií a súťaží, ktoré majú manipulatívny a nátlakový charakter. Do budúcnosti sa plánuje väčšia informovanosť o najčastejšie sa vyskytujúcich nekalých obchodných praktikách. „Zvažuje sa prijatie právnej úpravy, podľa ktorej by za určitých podmienok bolo možné odňať oprávnenie na výkon činnosti subjektom poskytujúcim finančné služby v prípade porušenia zákona,“ doplnil tlačový odbor rezortu práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy