Rast slovenskej ekonomiky by mal do konca r.2013 potiahnuť aj domáci dopyt

Rast slovenskej ekonomiky by mala do konca tohto roka potiahnuť aj spotreba domácností. Predpokladá to Ministerstvo financií (MF) SR v Správe o makroekonomickom vývoji a vývoji verejných financií v roku 2013 a predikcii vývoja do konca roka, ktorú dnes vzali na vedomie poslanci Národnej rady (NR) SR.
V 2. štvrťroku tohto roka slovenská ekonomika zaznamenala mierne oživenie. Rast hrubého domáceho produktu (HDP) medziročne zrýchlil na 0,9 %, čo medzikvartálne predstavovalo 0,3 %. „Kým doteraz bol rast HDP ťahaný výlučne čistým exportom, v 2. štvrťroku k rastu pozitívne prispela aj spotreba domácností. Export síce neprekonáva vlaňajšie výkony v súvislosti so spustením novej výroby automobiliek, ale jeho rast sa v porovnaní s 1. štvrťrokom mierne zlepšil,“ informuje rezort financií v správe. K rastu HDP však prispieva aj oživenie spotreby slovenských domácností.
Rast slovenskej ekonomiky je tak v tomto roku porovnateľný s vývojom v eurozóne. Podľa prognózy MF SR zo septembra sa očakáva, že rast HDP v tomto roku dosiahne úroveň 0,8 %. Hlavný rozpočtový cieľ vlády na rok 2013 bol stanovený v rámci rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015 v podobe deficitu verejnej správy vo výške 2,94 % HDP. Ministerstvo financií však očakáva, že deficit na konci tohto roka by mohol byť aj nižší a dosiahnuť úroveň 2,85 % HDP.
Parlament vzal na vedomie aj Súhrnnú výročnú správu Slovenskej republiky za rok 2012. Podľa nej Slovensko v minulom roku dosiahlo deficit na úrovni 4,5 % HDP. Celkové príjmy verejnej správy SR za rok 2012 predstavovali 23,61 miliardy eur a celkové výdavky verejnej správy tvorili 26,84 miliardy eur. Hrubý verejný dlh Slovenska bol v minulom roku na úrovni 52,4 % HDP. „V rámci Európskej únie dosiahlo 8 krajín vyšší schodok a 18 krajín dosiahlo vyšší dlh verejnej správy ako Slovenská republika,“ uvádza sa v správe. Čistý dlh verejnej správy v roku 2012 zaznamenal 46,7 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy