Poľská NBP nie je pod tlakom

National Bank of Poland má v týchto dňoch svoje zasadnutie a výsledky, spolu s rozhodnutím o úrokových sadzbách, by mali uzrieť svetlo sveta dnes v poludňajších hodinách. Podľa všeobecného konsenzu panuje názor, že v Poľsku sa základná úroková sadzba 2.5 % meniť nebude. Budú tak zrejme opäť potvrdené už minulé slová Poľskej CB o tom, že sadzby ostanú nezmenené a rekordne nízko minimálne do polovice roka 2014.

Source: Bloomberg

V regióne CEE dosahuje Poľsko najvyšší medziročný rast HDP (v septembri zverejnených +1.9 % y/y) a profituje zo svojho obrovského trhu, veď tam žije približne 40 miliónov obyvateľov. Aj keď  medziročná inflácia vyšla v októbri +0.8 %, čo je pod cieľovým pásmom 1.5 až 3 %, poľská ekonomika vykazuje mierne oživenie. Banka nebude podľa nás sadzby už viac znižovať, ale pre stále nízku infláciu môže tú aktuálnu úroveň držať aj dlhšie ako do polovice roka 2014, a to možno až do 4Q 2014. Prvé zvýšenie sadzieb môžeme očakávať možno až v roku 2015 v závislosti od rastu inflácie a pokračovania  celkového ekonomického oživenia. Na druhej strane odporom pre opätovné zníženie sadzieb je podľa NBP dobre vybudovaná momentálna pozícia kurzu poľského zlotý.

Banka tak teraz nie je pod tlakom zvyšovania a ani znižovania sadzieb. Oživenie ekonomiky a nízka inflácia presviedča NBP, že momentálna politika funguje a je nevyhnutné ju udržiavať ešte nejaký ten čas.

Poľská mena sa voči euru v poslednom období mení len veľmi málo, obchoduje sa viac, či menej do strany, nakoľko NBP vyhovuje aktuálny kurz. Dnešná orientačná cena EURPLN sa pohybuje na úrovni 4,201 poľských zlotý za 1 euro,  oproti 4,2022 v predchádzajúci obchodný deň.

Kurz by sa ale pri ponechaní sadzieb mohol mierne zvýšiť, a to k prvej rezistencii 4.21 EURPLN. Technický ukazovateľ MACD rastie nad nulou, čo potvrdzuje tento odhad. RSI je na 52 bodoch a priestor na rast tu ešte je, no tento ukazovateľ skôr indikuje pokračovanie pohybu do strany v pásme od 4.194 do práve 4.21 EURPLN.

Source: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy