Fed by mal viac hovoriť o zvyšovaní sadzieb, myslí si Williams

Podľa Johna Williamsa, šéfa amerického Federálneho rezervného systému v San Franciscu, sa tak má predísť neistote na trhoch

SAN FRANCISCO 4. decembra (SITA, Reuters) – Americký Federálny rezervný systém (Fed) by mal byť konkrétnejší pri poskytovaní informácií o tom, čo povedie k prípadnému zvýšeniu úrokových sadzieb. Má sa tak predísť neistote, ktorá by mohla dráždiť trhy a nepriaznivo ovplyvniť zotavovanie ekonomiky. V utorok to povedal šéf Fedu v San Franciscu John Williams.

Americký Fed v decembri minulého roku urobil bezprecedentný krok, keď prisľúbil, že ponechá jednodňové úrokové sadzby blízko nuly dovtedy, kým miera nezamestnanosti v krajine neklesne pod 6,5 %. „Môj názor je, že mi by sme nezdvihli sadzby, ak by miera nezamestnanosti klesla pod 6,5 % a inflácia by bola naďalej nízka,“ povedal Williams. „Mali by sme viac hovoriť o svete, ktorý nastane po dosiahnutí hranice 6,5 %, pretože to môže byť skôr, než očakávame. Ja nechcem, aby boli účastníci trhu prekvapení,“ doplnil. Miera registrovanej nezamestnanosti bola v čase, keď Fed začal s programom nákupu aktív 8,1 % a v súčasnosti je vo výške 7,3 %. Klesá tak rýchlejšie ako Fed očakával.

Súvisiace články

Aktuálne správy