Čínski výrobcovia odmietajú väčší vplyv zahraničných vlastníkov

Ohraničenie zahraničného vlastníctva v spoločných podnikoch s čínskymi partnermi na úrovni 50 % je "červená čiara", ktorú nemožno prekročiť, tvrdí Čínska asociácia výrobcov automobilov

Čínski výrobcovia automobilov odmietajú uvoľnenie podmienok pre zahraničný kapitál v domácich firmách. Podľa súčasných pravidiel môžu mať zahraničné automobilky v spoločných podnikoch s čínskymi partnermi podiel najviac 50 %. Ohraničenie zahraničného vlastníctva na tejto úrovni je „červená čiara“, ktorú nemožno prekročiť, uviedol vo vyhlásení generálny sekretár Čínskej asociácie výrobcov automobilov (CAAM) Dong Yang.

Súčasné pravidlá neobmedzili záujem globálnych výrobcov investovať v Číne a ďalšia liberalizácia preto nie je potrebná, uvádza sa ďalej vo vyhlásení, ktoré zverejnilo združenie na svojej internetovej stránke. Možnosť uvoľnenia pravidiel pre zahraničné investície v čínskom priemysle podľa agentúry Reuters naznačili viacerí predstavitelia vlády v Pekingu.

Čínska asociácia automobilových výrobcov má takmer 2 tis. členov vrátane štátom vlastnených gigantov ako SAIC Motor, FAW Group a Dongfeng Motor Group.

Súvisiace články

Aktuálne správy