Doug Kass radí, ako rozpoznať bublinu na trhu

, thestreet.com Foto:bloomberg;SITA

Problém s bublinami je ten, že keď akcie budete predávať vo chvíli, keď ešte nie je bublina dostatočne "nafúknutá", budete za hlupáka. Keď sa však odhodláte k predaju až keď praskne, budete za ešte väčšieho hlupáka.

"Akciové trhy nerastú zo vzduchu. Majú pevný základ v realite, ale realita je skreslená a mylná." George Soros

Známy investor Doug Kass sa vo svojom aktuálnom článku venuje aj téme posledných mesiacov. Je na americkom akciovom trhu bublina?

Bubliny spravidla vznikajú za veľmi podobných podmienok. Charakterizuje ich nasledujúcich desať znakov.
– pôžičky sú lacné
– úverov je všade dosť, sú ľahko dostupné   
– nadmerne sa využívajú, všetci dlhujú
– objaví sa nová (veľká) skupina nakupujúcich
– po výraznom raste vedú predchádzajúce štyri faktory k úvahám, že sa už trh nevyvíja v cykloch, ale že k veľkému zhodnoteniu ešte len dôjde
– odchýlka valuácií od vývoja ziskov je priamo úmerná stupňu bubliny
– čím viac nových valuačních metód, tým pokročilejšie stupeň bubliny
– chybné valuačné techniky vytláčajú osvedčenú metodológiu
– keď si každý začne myslieť, že centrálni bankári, portfólio manažéri, manažéri firiem, politici alebo ďalší získali patent na rozum, ide jednoznačne o bublinu
– je tu boom nového (neprehľadného) finančného produktu, napríklad derivátov, ktoré Warren Buffett označuje ako finančné zbrane hromadného ničenia

Technologická bublina (spľasla v roku 2000)

-úvery na nákup akcií (takzvaný margin debt) boli lacné a ľahko dostupné
– denní traderi a drobní investori vstupovali na trh a tlačili hore ceny aktív, predovšetkým tí prví využívali napríklad aj 15 násobnú páku, ale našli sa odvážlivci aj medzi drobnými investormi
– od tradičných spôsobov merania valuácií sa v technológiách upustilo v prospech alternatívnych metód
-rozšírila sa mienka, že technologické inovácie pravdepodobne zbúrali tradičné trhové vzorce (eliminovali ekonomické cykly a nahradili ich nekončiacim boomom).

Hypotekárna bublina (spľasla v roku 2008)

– Fed znížil úrokové sadzby na rekordné minimá a hypotéky boli dostupné ako nikdy predtým

– banky a subjekty tieňového bankovníctva úverovali za veľmi uvoľnených podmienok, pre dohodnutie hypotéky stačilo minimum dokumentov

– úvery na viac ako 100 % hodnoty nehnuteľnosti neboli výnimkou, boli postavené na predpoklade, že ceny nemôžu klesnúť

-drobní investori začali s nehnuteľnosťami špekulovať (na trhu sa objavujú noví kupujúci) a ceny domov leteli hore, investície do nehnuteľností prinášali lákavé zisky  
-úvaha, že sa ceny bývania nikdy nemôžu prepadnúť, sa stala inštitucionálnym konsenzom

Akciová bublina (sme v nej teraz?)


Podiel Američanov, ktorí investujú do akcií, sa po kríze ešte nezačal zvyšovať. Oproti viac ako 60 % pred rokom 2008 má dnes akcie vo svojich portfóliách, vrátane dôchodkových sporiacich programov,  približne polovica Američanov. Trend je klesajúci.

– Zatiaľ čo niektoré z desiatky stavebných kameňov bubliny sú splnené, iné zatiaľ nie.
– Úvery sú lacné a dostupné, ale len pre niektorých, úverové kritériá (najmä pre hypotéky a pôžičky pre malé podniky) zostávajú relatívne prísne.
– Investorský sentiment rastie, je na mnohoročných maximách, drobní investori ale ešte o akciách toľko nehovoria a nie je tu ani silná nová skupina nakupujúcich (čo bol prípad neskorých 90. rokov). Podľa zistení Investors Intelligence je v súčasnosti na burze 55,2 % býkov a 15,6 % medveďov. Nielenže ide o najväčší rozdiel medzi oboma číslami v tomto roku, ale v prípade býkov aj o najvyšší údaj od polovice apríla, kedy akcie zažili najväčšiu korekciu súčasného býčieho trhu.
– Ponuka nových emisií dosiahla tento rok zatiaľ 50 miliárd USD (v porovnaní s 63,5 miliardy USD v rovnakom období roku 2000, kedy spľasla technologická bublina). Ostatné emisie sú na rekordných 155 miliardách USD od začiatku roka. Podmienky začínajú pripomínať bublinu.
– Hoci niektorí investori hlásajú, že je tu nová éra dlhého rastu, sú v menšine.   
– Valuácie sú o niečo vyššie ako priemerné P/E počas posledných päťdesiatich rokov, ale nie sú extrémne. S&P 500 je možno nadhodnotený o 6 až 7 %. P/E sa tento rok zvýšilo o takmer 20 %, v porovnaní s 2,5 % priemerným ročným rastom valuácií od roku 1900. To tiež trochu "smrdí" bublinou.
– Kvantitatívne uvoľňovanie ťahá ceny aktív na potenciálne neudržateľné úrovne. Bez stimulácie ďalšieho rastu sú ďaleko od "normálu".
– Deriváty emitované poprednými svetovými bankami, ktoré takmer zruinovali svetový finančný systém medzi rokmi 2007 a ​​2009, teraz nie sú tak masovo rozšírené.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy