Prieskum: Slováci si najčastejšie požičiavajú do tridsiatky, hlavne na auto

, ZUNO Foto:TASR

Prieskum direct banky Zuno ukázal, že najčastejšie si požičiavajú ľudia vo veku, keď sa začínajú osamostatňovať a stavať na vlastné nohy.

Až 83 % žiadateľov o pôžičku sa nachádza vo vekovej hranici medzi 18 – 30 rokov. Zobrať si pôžičku v mladom veku má svoje výhody aj nevýhody. „Mladšie ročníky, ktoré nastupujú do prvého zamestnania napríklad po ukončení vysokej školy, majú tendenciu nabrať si oveľa viac pôžičiek než vládzu splácať,“  hovorí Lenka Hritzová, šéfka produktového manažmentu a CRM direct banky ZUNO.  „Ľudia vo veku okolo 18 až 25 rokov sú pre banky rizikovejší klienti, niektoré banky im ponúkajú aj vyššie úrokové sadzby,“ doplňa Maroš Ovčarik z Finančnej hitparády.

Najčastejšie si berieme pôžičku na kúpu nového auta, a to rovných 52 % Slovákov. Druhým dôvodom je kúpa nábytku (25 %) a do tretice poškuľujeme po pôžičke, keď chceme najmodernejšiu elektroniku (11 %).

 Dobrou správou je, že skôr než si klienti vyberú konkrétnu pôžičku, rozhodujú sa medzi viac než dvomi ponukami (54 %). „Klienti si môžu vypočítať orientačnú výšku splátky na našej online kalkulačke. Veľmi rýchlo dokážu zistiť ako dlho ju budú splácať a koľko ich celá pôžička vyjde. Je zbytočné, aby na pôžičke preplácali len kvôli tomu, že išli po prvej ponuke,“ hovorí Lenka Hritzová. Tento pozitívny trend v správaní Slovákov komentuje aj Maroš Ovčarik. „Osvedčenou metódou ako získať na trhu najvýhodnejšiu ponuku je žiadať si ponuky čo najväčšieho počtu bánk. Prípadne využiť porovnávacie portály, ktoré sú voľne dostupné na internete.“

Prieskum, ktorý realizovala agentúra Perfect Crowd na vzorke 500 slovenských respondentov tiež potvrdil, že samotný proces vybavovania pôžičky neprebieha vždy hladko. Ľudí najčastejšie znechucovala zdĺhavosť a byrokracia či výška poplatkov a provízií, ktoré v konečnom dôsledku navýšili mesačnú splátku. Tretí dôvod, ktorý viedol klientov k nespokojnosti bol fakt, že dostali oveľa vyššiu úrokovú sadzbu než očakávali.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy