Čína kúpi na Ukrajine poľnohospodársku pôdu, tri milióny hektárov

, ČTK Foto:SITA

Čína podľa denníka South China Morning Post postupne kúpi na Ukrajine až tri milióny hektárov poľnohospodárskej pôdy. Potrebuje ju na zabezpečenie výživy svojich obyvateľov. Je to územie väčšie ako Morava a Sliezsko. Ukrajina sa tak stane najväčším zahraničným poľnohospodárskych centrom Číny.

Podľa denníka čínska spoločnosť Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC) podpísala dohodu s ukrajinskou poľnohospodárskou firmou KSG Agro, podľa ktorej Ukrajina poskytne Číne 100 000 hektárov poľnohospodárskej pôdy. To je ale len začiatok. Rozloha poskytnutej pôdy sa má postupne zvyšovať až na tri milióny hektárov.

Podľa čínskych odborníkov potrebuje krajina získať poľnohospodársku pôdu v zahraničí, aby zabezpečila dostatok potravín pre svojich obyvateľov, pretože ponuka pôdy v krajine je obmedzená a produktivita nízka. V Číne žije pätina všetkých obyvateľov zemegule, ale na celosvetovej rozlohe poľnohospodárskej pôdy má krajina podiel iba deväť percent. Veľká časť pôdy je znečistená ťažkými kovmi. Dopyt po potravinách pritom rastie spolu so zvyšujúcimi sa príjmami obyvateľov.

V roku 2009 mala Čína podľa denníka v zahraničí dva milióny hektárov poľnohospodárskej pôdy. Krajiny s veľkým počtom obyvateľov má navyše malé zásoby pitnej vody, jej nedostatkom trpí predovšetkým obyvatelia miest.

Nákup poľnohospodárskej pôdy v zahraničí vyvoláva obavy. Napríklad tento rok v júni austrálski politici vyzvali k väčšej kontrole nákupov poľnohospodárskej pôdy cudzincami. Čínski investori vlani kúpili najväčšiu farmu na bavlnu v Austrálii.

Súvisiace články

Aktuálne správy