Olympiádu v Soči zaplatia hlavne ruskí oligarchovia

, ČTK;lad foto:TASR;SITA

V horách nad čiernomorským letoviskom Soči je Potaninova zjazdovka, lanovka Gazpromu a skokanský mostík Sberbank. Prezývky od miestnych a od stavbárov nepripúšťajú žiadne pochybnosti, kto Zimné olympijské hry 2014 zaplatí. Budú to koncerny a oligarchovia.

Iné usporiadateľské krajiny využívali na financovanie stavieb a infraštruktúry hlavne verejné fondy. Ruská vláda však má na zaplatenie viac ako polovice účtov pološtátne firmy a oligarchov. Rozpočet 51 miliárd dolárov robí ZOH 2014 zďaleka najdrahšou olympiádou v dejinách. Rozsiahlejšie letná olympiáda vlani v Londýne stála 14,3 miliardy dolárov a LOH 2008 v Pekingu asi 40 miliárd.

Olympiáda je pýchou prezidenta Vladimira Putina. Najväčším podnikateľom zveril kľúčové projekty. Bývalý Putinov premiér, opozičný vodca Michail Kasjanov popisuje zapojenie oligarchov ako prezidentom vyrubenú daň. Zvlášť to platí o Vladimirovi Potaninovi a Olegovi Deripaskovi, ktorí zarobili na divokej privatizácii po rozpade Sovietskeho zväzu. Pre iných magnátov, ktorí nesmierne zbohatli za Putinovej éry, poskytne olympiáda príležitosti z lukratívnych štátnych kontraktov.

Oleg Deripaska

Väčšina projektov zverených oligarchom výnosná nie je a veľa podnikateľov svoje straty netají. Ale každý si uvedomuje dôležitosť dobrých vzťahov s vládou a zvlášť s Putinom. Pamätajú si, ako Putin jediným slovným výpadom v roku 2008 zrazil hodnotu akcií oceliarní Mečel o 40 percent, čím akcionárov pripravil o šesť miliárd dolárov.

 "Veľký ruský biznis je silne závislý na vláde. Často plní Putinovej požiadavky a preberá projekty, dôležité pre najvyšších predstaviteľov," hovorí exnámestník ministra energetiky Vladimir Milov, ktorý tiež prešiel k opozícii. Oligarchovia a pološtátne firmy popierajú, že by boli nútení investovať v Soči, alebo že tak robia za prísľuby zvýhodneného zaobchádzania.

Najväčší ťažiar zemného plynu na svete Gazprom tvrdí, že v Soči má "tak podnikateľský projekt, ako aj  sociálnu zodpovednosť". Stavia tu plynovod, elektráreň, stredisko zjazdového lyžovania, jednu z troch olympijských dediniek a štadión pre beh na lyžiach a biatlon. Náklady dohromady dosahujú tri miliardy dolárov.

Námestník riaditeľa Deripaskovho koncernu Basel Andrej Elinson trvá na tom, že všetky projekty v Soči majú byť ziskové. Basel tu stavia olympijskú dedinku a námorný prístav, nedávno zrekonštruoval letisko. Dohromady za 1,4 miliardy dolárov.

Napriek tomu niektorí magnáti šomrú nad nečakanými požiadavkami a výdavkami. Bilanciu narúša príliv žiadostí od štátneho dodávateľa Olimpstroj, vyžadujúceho viac infraštruktúry, než sa plánovalo.

Potanin začal stavať lyžiarske stredisko Roza Chutor ešte skôr, než Soči získalo olympiádu. Utratil 2,5 miliardy dolárov. Keď sa Potaninov holding Interros pustil do hier, "nemali sme žiadnu predstavu, čo sa od nás bude presne požadovať", pripúšťa Bacino. Podieľať sa na hrách sa stalo "vecou cti". Ale pri pohľade späť si vyčíta prílišnú povoľnosť voči požiadavkám.

Potanin bol prvý, kto sa ozval. Vlani povedal, že čaká od vlády prinajmenšom pol miliardy dolárov za práce, o ktoré sa mal postarať. Frustráciu zdieľa Basel, ktorý žaluje Olimpstroj o 50 miliónov dolárov, a sťažuje sa na nedodržanie vládnych sľubov a tým pádom nižšie príjmy. "Je to sklamanie, ale dá sa to napraviť, ak vláda príde s riešením, umožňujúcim investorovi zahojiť sa," uviedol Elinson.

Dodatočnými nákladmi sú znepokojení všetci investori. Basel, Interros, Gazprom a Sberbank požiadali vládu, aby im kompenzovala časť strát. Hoci oficiálna odpoveď ešte nezaznela, vláda v minulosti uviedla, že investori prevzali všetku zodpovednosť.

 Vladimir Potanin

Na rozdiel od oligarchov Deripaska a Potanina, ktorí majú nákladné projekty s neistou návratnosťou, nová generácia miliardárov blízka Putinovi na Soči zarába. Jedným z úspešných je Arkadij Rotenberg, ktorý pozná Putina už od dvanástich rokov. Cez svoje spoločnosti vlastní skoro 39 percent firmy Mostotrest, ktorá získala tucet štátnych zákaziek na postavenie skoro všetkých diaľnic, tunelov, mostov a ciest v oblasti za najmenej 3,4 miliardy dolárov.

"Tí, ktorí sa stali miliardári pred Putinovým vzostupom, musia platiť, investovať a stavať," tvrdí Kasjanov. "Tí z Putinovej generácie tu zarábajú na verejných fondoch. Neinvestujú vlastné peniaze, len zarábajú na štátnych zákazkách."

Súvisiace články

Aktuálne správy