Facebook plánuje videoreklamu, Youtube platené kanály

, patria;lad foto:TASR;SITA

Facebook plánuje v júli predstaviť videoreklamu. Hľadá tak nové zdroje príjmu, ktoré by mu pomohli podporiť cenu akcií po nevýraznom vstupe na trh v minulom roku. Youtube sa chystá v nasledujúcich týždňoch zaviesť sériu platených kanálov.

Reklamní inzerenti utrácajú vysoké čiastky za reklamu v televízii. Facebook dúfa, že sa mu podarí ponukou videoreklamy časť týchto príjmov ukrojiť. Na druhej strane medzi inzerentmi stále viac rastie záujem o reklamu na internete, pretože do toho prostredia sa od televízie presúva čoraz viac spotrebiteľov.

V USA za reklamu v televízii ročne zaplatia  64,5 miliardy USD. Príjmy z digitálnej videoreklamy sú len zlomkom tejto čiastky, avšak prudko rastú. Výskumná firma eMarketer čaká tento rok rast príjmu o 41,4 percenta na 4,1 miliardy USD. Nová hraná obrazová reklama sa má užívateľom Facebooku objaviť na stránke výberu hlavných príspevkov automaticky po spustení aplikácie, avšak bez zvuku. Užívatelia budú mať na výber. Ak budú chcieť zvuk, reklama sa spustí od začiatku.

Niektorí analytici sa obávajú, či nové reklamy nebudú deštrukčné v tom zmysle, že odradia záujemcov o Facebook. Podľa pesimistov by mohla obmedziť aktivitu na stránkach. Analytik Pivotal Research Briana Wieser si myslí, že vloženie reklamy na takzvaný newsfeed by nemalo byť  rušivejšie než iná reklama na Facebooku. Avšak len v tom prípade, že by sa neaktivovala automatická funkcia, ktorá vás donúti reklamu si pozrieť.

Facebook si plánuje za tisíc zhliadnutí videa účtovať okolo 20 dolárov, a to aj v prípade, že si ľudia neaktivujú zvuk. Najdlhší spot môže mať 15 sekúnd a Facebook chce zaistiť aj to, aby každý užívateľ videl od určitého inzerenta len jednu reklamu denne. Za reklamu v komerčnej televízii, ktorú uvidí 1000 ľudí, platia inzerenti podľa MagnaGlobal 29 dolárov.

Facebook podľa očakáva, že by mu mohla nová reklama zvýšiť denné príjmy o 1,5 milióna dolárov. V prvých troch mesiacoch tohto roka sa príjmy firmy vyšplhali na 1,46 miliardy USD. Facebook sa k správe odmietol vyjadriť.

Internetový portál YouTube, ktorého vlastníkom je spoločnosť Google, sa chystá počas nasledujúcich týždňov oznámiť zavedenie série platených kanálov, uviedla agentúra AP s odkazom na nemenovanú osobu oboznámenú s projektom. O zámere zaviesť na serveroch YouTube aj platené služby informujú média už od začiatku roka. Obsah platených kanálov bude dodatkom videí, ktoré na stránkach YouTube sledujú milióny návštevníkov zdarma. The Financial Times pred časom napísal, že mesačné predplatné by sa malo hýbať okolo 1,99 dolára.

Zatiaľ nie je jasné, či platené videá budú doplnené o reklamy. YouTube vydal prehlásenie, v ktorom píše, že sa zamýšľa nad vytvorením  "platenej platformy", ktorá by partnerom poskytla možnosť zarábať aj iným spôsobom popri požičiavaní videa a umiestňovania reklám sprevádzajúcich tieto videá. Dodala však, že v tejto veci "zatiaľ nie je čo oznamovať".

Blížiace sa zavedenie platených kanálov manažéri spoločnosti naznačili v marci v New Yorku. Takýto model by mohol producentom videí pomôcť získať peniaze od zatiaľ nepodchytenej časti užívateľov internetu. Je celkom a odlišný od toho, ako YouTube funguje doteraz. Najpopulárnejšie videá, ako hudobný klip Gangnam Style juhokórejského rappera PSY, zarobili väčšinu peňazí reklamami.

Ako príklad platených služieb uviedli manažéri videolekcie podávané počítačovými odborníkmi. "Myslím, že pre ľudí, ktorí  vytvárajú veľké hodnoty, ale len pre úzku záujmovú skupinu, otvára potenciál platených kanálov príležitosti k vytváraniu ziskov," povedal podľa AP viceprezident pre obchod a marketing YouTube Lucas Watson.

Google kúpil YouTube za 1,76 miliardy dolárov v roku 2006. V tom čase videostránky navštívilo odhadom 50 miliónov užívateľov za mesiac, dnes má YouTube mesačne viac než miliardu návštev.

Súvisiace články

Aktuálne správy