Cyprus zmiernil opatrenia na kontrolu finančných tokov

Centrálna banka zvýšila limity na domáce finančné transakcie a niektoré zahraničné bankové operácie, z bankomatov je však naďalej možné vybrať iba 300 eur denne.

Cyprus vo štvrtok zvýšil finančný limit transakcií, ktoré si nevyžadujú schválenie centrálnou bankou a zmiernil tak opatrenia na kontrolu finančných tokov, ktoré zaviedol v marci, aby zabránil odlivu kapitálu z krajiny. Informovalo o tom cyperské ministerstvo financií.

 

Najnovším rozhodnutím cyperské úrady umožnili firmám vykonávať domáce transakcie do hodnoty 500 tis. eur bez predchádzajúcej kontroly. Zároveň zmiernili obmedzenia na bankové prevody, Cyperčania tak teraz môžu previesť 10 tis. eur v rámci krajiny a 5 tis. do zahraničia. Turisti môžu z krajiny v hotovosti vyviezť maximálne 3 tis. eur. Naďalej však v platnosti ostávajú ustanovenia, ktoré obmedzujú výber hotovosti z bankomatov na 300 eur denne a zakazujú preplácanie šekov. Podnikatelia ale najviac kritizujú limit na firemné prevody, ktorý podľa nich dusí obchod. Bezhotovostné prevody nad 20 tis. eur totiž tiež schvaľuje centrálna banka.

Kontrola finančných tokov je "nevyhnutná, ale iba dočasná", povedal cyperský minister financií Harris Georgiades. Opatrenia sa podľa neho budú naďalej postupne zmierňovať a mali by byť odstránené do 6 mesiacov. Centrálna banka ich zaviedla v rámci kontroverzného vyjednávania o medzinárodnej finančnej pomoci cyperským bankám, podmienky ktorej vyžadujú, aby sa časť nákladov preniesla aj na bankových klientov s vkladmi nad 100 tis. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy