Záchranný plán Cypru: Toto je 10 lekcií pre poučenie

, ČTK;lad

Cyperská kríza dala Európanom desať lekcií. Okrem iného nás podľa britského denníka The Guardian poučila, že nie všetky eurá majú rovnakú hodnotu a že existuje hrozba kapitálových kontrol.

Kapitálové kontroly sú späť

Pamätá si ich Veľká Británia zo 60. Rokov 20. storočia za premiéra Harolda Wilsona. V tom čase boli dôsledkom takzvanej šterlingovej krízy a platobných deficitov. Britskí  turisti si do zahraničia smeli vziať maximálne 50 libier. Toto obmedzenie, ktoré trvalo až do 70. rokov, ale Briti vo veľkom ignorovali. Denník Daily Mail v roku 1968 napísal, že štyria z piatich opýtaných Britov na gréckych ostrovoch vytiahli svoje uliate libry z ponožiek. Dnes čelia rovnakým kontrolám na Cypre a potrvajú možno mesiace, alebo dokonca aj roky. Očakávajte, že colníci na letisku v Nikózii budú svoju pozornosť  sústreďovať na nadmerne veľkú obuv aj na extrémne napchaté veci.

Niektoré euro je rovnejšie než iné

Vezmite si Rusa s miliónom eur na zablokovanom účte cyperskej banky. Peniaze sú v súčasnosti kvôli kapitálovým kontrolám nedostupné a zrejme ešte zostanú hodne dlho.  Pokiaľ by tento Rus dostal ponuku, že mu za spomínaný milión dáte 900 000 eur napríklad v slovenskej banke, pravdepodobne by vám utrhol ruky. V takomto prípade má cyperské euro hodnotu 0,9 slovenského eura. Analogicky, voľne obchodovateľné euro vo Frankfurte má omnoho vyššiu cenu než neobchodovateľné v cyperskom Pafose. Zavedením kapitálových kontrol tak Cyprus v skutočnosti čiastočne opúšťa  eurozónu.

Ohrozené sú všetky bankové  vklady

Nikto nechce prijať zodpovednosť za prvú spackanú záchranu pred krachom, ktorá by zhltla najmenej 6,7 percenta z každého cyperského účtu. Isté ale je, že mala tichý súhlas takzvanej trojky, teda Európskej únie, Medzinárodného menového fondu a Európskej centrálnej banky.

Nikdy si neukladajte na bankový účet viac než 100 000 eur

Vyvarujte sa ukladaniu peňazí do bánk, ktoré síce vystupujú pod rôznymi obchodnými názvami, ale fungujú na základe rovnakej licencie s jedným poistným limitom. Limit je stanovený na 100 000 eur.  Vo Veľkej Británii, ktorá neplatí eurom, má stanovenú ochranu vkladov na výšku 85 000 libier. Väčšinu Britov ale nemusí hrozba krátenia úspor znepokojovať, v bankách majú priemerne  6654 libier (7 868,97 eur).

Ukrývanie peňazí v daňových rajoch sa môže zmeniť na schovávačku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že cyperský finančný model, v ktorom sú banky osemkrát väčšie než je hrubý domáci produkt, za "mŕtvy". Neobvykle priamočiary slovník pre vodcu svetového formátu. Je to ale výstražný výstrel pre všetkých zámožných odkláňačov daní: pokiaľ ulejete prachy v zahraničných rajoch, tak sú v ohrození.  I keď niektorí Rusi prídu o 40 percent hotovosti, nemeckí daňoví poplatníci ich budú ľutovať len pramálo. Cyprus je totiž považovaný za pračku špinavých peňazí na zadnom dvore Európskej únie.

Ringfencing zatiaľ funguje

Početná cyperská komunita na severe Londýna je zatiaľ  pokojná. Bank of Cyprus UK je totiž samostatne zaregistrovaný subjekt, takže je to britská banka a je predmetom britskej finančnej regulácie. Aj keby sa celá finančná skupina Bank of Cyprus zrútila, 50 000 účtov vo Veľkej Británii je ringfencovaných, oddelených od materskej banky. Klienti majú svojich 85 000 libier podľa britských regulácií istých.

Zvážte uloženie hotovosti do netradičných inštitúcií

Existujú napríklad prémiové dlhopisy, za ktoré ministerstvá financií stopercentne ručia, svojimi  výnosmi ale neohromia. Rozmáha sa tiež sektor priamych pôžičiek, keď veritelia s dlžníkmi jednajú bez sprostredkovateľského medzičlánku. Dokážu tak síce ponúknuť zaujímavejšie  výnosy než banky, ale vklady nie sú poistené ako vo finančných inštitúciách.

Heslo "Priveľká na to, aby mohla skončiť " stále platí

Niekto síce môže namietať, že "zostrih" už čaká aj na veľké vklady v Bank of Cyprus alebo v ďalšej problémovej cyperskej banke Laiki a tak dlho omieľaná mantra už stráca na sile. Banky sú v skutočnosti v rámci eurozóny návnada. Európska centrálna banka ale urobí všetko, aby ochránila tých, ktorých považuje za "systémových", ostatných nechá svojmu osudu.

Záťažové testy únijných bánk sú nanič

Vlaňajšie testy finančnej kondície bánk v eurozóne odhalili závažné nedostatky len u ôsmych z nich. Išlo o päť španielskych, jednu grécku, a dve rakúske. Naopak problémové cyperské banky kontrolami, označovanými za vyčerpávajúce previerky, prešli. Obraz si dokáže urobiť každý sám.

Zmeňte si  hodnosť na slobodníka a ste v bezpečí na 100 %

Žiaľ z tejto výhody môžu ťažiť len britskí vojaci z dvoch tamojších základní. Aby britskí "chlapci" netrpeli núdzou, odletel z anglickej kráľovskej leteckej základne Brize Norton do britského vojenského areálu Akrotiri náklad milión eur. Všetky vklady vojakov v Bank of Cyprus a Laiki, ktorých sa straty dotknú, budú dorovnané. Zdá sa, že niektoré účty sú predsa len nedotknuteľné.

Súvisiace články

Aktuálne správy