Poslanci vyzývajú na prieskum vo FN Žilina

Predstavitelia strán Nová väčšina a SDKÚ-DS vyzvali členov parlamentného výboru pre zdravotníctvo, aby vykonali prieskum v žilinskej nemocnici. Chcú vysvetlenie ozdravného plánu za desaťtisíc eur.

Strana Nová väčšina na čele s poslancom NR SR Danielom Lipšicom vyzvala parlamentný výbor pre zdravotníctvo, aby inicioval poslanecký prieskum v žilinskej fakultnej nemocnici. Reagovala tak na posledné medializované informácie o ozdravnom pláne, ktorý pre zdravotnícke zariadenie vypracovala spoločnosť PP Partnership za 10 tisíc eur. Poslanec NR SR za SDKÚ-DS Viliam Novotný ako člen výboru už medzičasom potvrdil, že takýto prieskum bude na najbližšom výbore iniciovať.

„Navrhnem poslanecký prieskum žilinskej nemocnice a budem sa pýtať pani ministerky, keď príde na tento výbor, aby vysvetlila ako je to možné, že kotolníkov ozdravný plán je taký úspešný v žilinskej nemocnici,“ povedal Novotný. Ako pokračoval, k zaujatiu stanoviska k tejto téme vyzývali šéfku rezortu zdravotníctva už uplynulý týždeň. Na poslanecký prieskum v Žiline vyzýva aj jeho kolega, predseda strany SDKÚ-DS Pavol Frešo. Podľa neho je potrebné, aby sa raz a navždy veci okolo dokumentu vyjasnili, a ak niekto pochybil, aby bolo zrejmé, ako sa to bude riešiť a aká zodpovednosť sa vyvodí. „Neviem si predstaviť zoči voči takémuto škandálu, že by to aj ľavica odmietla,“ skonštatoval Frešo na margo poslaneckého prieskumu.

O materiáli naposledy informoval inštitút INEKO, ktorý ho mal k dispozícii. Z jeho analýzy vyplynulo, že ozdravný plán je v mnohých bodoch všeobecný, sčasti sa zhoduje s plánom riaditeľa nemocnice Štefana Voláka, s ktorým uspel ešte na výberovom konaní, ako aj to, že hodnota podobného dokumentu je mnohonásobne nižšia ako spomínaných 10 tisíc eur. „Ak sú informácie z analýzy inštitútu INEKO pravdivé, bude to dôkazom podvodu na pacientoch, ktorý už niekoľko týždňov kryje nielen riaditeľ nemocnice, ale aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská,“ uviedol Lipšic.

Šéfka rezortu zdravotníctva riaditeľa žilinskej nemocnice ako i samotný ozdravný plán bráni. Podľa nej to najpodstatnejšie na celom dokumente je, že funguje a zdravotníckemu zariadeniu sa darí znižovať náklady, Voláka zároveň vníma ako človeka s víziou, ktorý vie ako nemocnicu riadiť. „Žilinská nemocnica po podpísanej dohode okrem toho, že mesačne o dve až tri percentá pravidelne znižuje náklady na svoju prevádzku, bude ďalej šetriť vyše milióna eur ročne a na základe realizácie jednotlivých krokov, ktoré takto boli naplánované, nemocnica v priebehu dvoch rokov prestane vytvárať dlh,“ uviedla Zvolenská.

Ako pokračovala pevne verí, že riaditeľ nemocnice bude aj naďalej v rámci finančného ozdravenia realizovať kroky tak ako doteraz. Na tom, že si Volák svoju víziu nechal rozpracovať, nevidí nič zlé. Zároveň pripomína, že nemocnica nemá už dlhšiu dobu vlastného ekonóma. „Myslím si, že ten postup, že on predložil svoju víziu a niekto na základe nej to ekonomicky rozpracoval, je úplne normálny a štandardný. Myslím si, že tá hra bola čistá, my naozaj nemáme čo skrývať,“ dodala ministerka. Rezort už pred časom avizoval, že prieskum v žilinskej nemocnici urobí. Kontrola má byť hĺbková a slúžiť bude aj na očistenie mena riaditeľa Voláka.

Súvisiace články

Aktuálne správy