V. Orbán: Maďarsko dokáže vyriešiť svoje problémy aj bez úveru MMF

Budapešť 1. októbra (TASR) – Maďarsko dokáže vyriešiť svoje problémy, vrátane hospodárskych a finančných, aj bez úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF), vyhlásil dnes v rozhovore pre maďarský regionálny spravodajský server szegedma.hu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Podľa jeho slov Maďarsko dokáže čeliť blížiacej sa ďalšej vlne krízy aj bez pôžičky od MMF, v tom prípade si to však vyžiada viac energie a bude to drahšie.
„Maďarsko je dnes silnejšie než predtým, nie je odkázané na nikoho. Všetky problémy dokážeme riešiť z vlastnej sily, dokonca aj finančné a hospodárske ťažkosti,“ konštatoval Orbán. Podľa neho blížiacej sa vlne krízy, ktorá zasiahne aj Maďarsko, by bolo jednoduchšie a lacnejšie čeliť s bezpečnostnou sieťou od MMF.
Zdôraznil však, že jeho krajina prijme iba dohodu, ktorá bude výhodná aj pre ňu. „Zlá dohoda neprichádza do úvahy. Je neprijateľné, aby sme znižovali dôchodky, mzdy, podporu na deti, alebo aby sme prepúšťali ľudí,“ dodal premiér s poznámkou, že v roku 2008 maďarskí socialisti podpísali s MMF nevýhodnú dohodu.
V súvislosti s krízou podotkol, že Maďarsko ju rieši úspešnejšie než väčšina krajín Európskej únie, pretože Maďarsku sa podarilo zachovať reálnu hodnotu dôchodkov, predĺžiť materskú dovolenku a zaviesť daňové úľavy rodinám s deťmi.
Rokovania Maďarska s delegáciami MMF a EÚ sa za začali 17. júla, zatiaľ nie je známy termín ich pokračovania. Maďarsko sa od vstupu do MMF pripravuje na uzatvorenie zmluvy o ôsmej pôžičke.

Súvisiace články

Aktuálne správy