Ochrana firiem ako subdodávateľov vo verejných zákazkách sa neposilní

Bratislava 27. septembra (TASR) – Malí podnikatelia a živnostníci ako subdodávatelia pri verejných zákazkách nebudú silnejšie chránení voči neplateniu faktúr zo strany generálnych dodávateľov. Poslanci NR SR pri dnešnom hlasovaní neposlali do druhého čítania návrh zákona z dielne opozičných poslancov za KDH Jána Hudackého, Jána Figeľa a Júliusa Brocku o ochrane subdodávateľov pri verejnom obstarávaní.
Veľké firmy si podľa KDH často neplnia svoje záväzky voči subdodávateľom. "Situácia sa rapídne zhoršila po prepuknutí krízy v roku 2008, keď sa výrazne predĺžila doba splatnosti faktúr," opísal jeden z predkladateľov zákona Ján Hudacký.
KDH preto navrhovalo, aby každej platbe medzi obstarávateľom, obyčajne verejnou inštitúciou, a generálnym dodávateľom predchádzalo splnenie záväzkov medzi generálnym dodávateľom a jeho subdodávateľmi. V prípade, že by generálny dodávateľ tieto záväzky neplnil, zastavili by sa mu platby z verejných zdrojov.
Mohlo by to viesť až k úplnému ukončeniu zmluvného vzťahu a spoločnosť by bola zaregistrovaná v zozname firiem, ktoré majú obmedzený prístup pre verejné obstarávanie tovarov a služieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy