Cena ropy mierne vzrástla, americká WTI sa predáva nad 90 USD za barel

Singapur 27. septembra (TASR) – Ceny ropy dnes ráno mierne vzrástli. Americká WTI sa predáva tesne nad úrovňou 90 USD (70,07 eura) za barel. Hlavnou príčinou sú obavy z prerušenia dodávok z Blízkeho východu pre spor okolo iránskeho jadrového programu.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s novembrovým kontraktom sa dnes ráno o 8.24 SELČ predával po 90,36 USD. To je o 38 centov viac ako v stredu na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas stredy oslabil o 1,39 USD a uzavrel na 89,98 USD za barel. Novembrový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 30 centov na 110,34 USD/EUR.
Podľa analytika poradenskej spoločnosti Purvin & Gertz Victora Shuma geopolitické napätie na Blízkom východe a ostrá rétorika v spore okolo iránskeho jadrového programu obnovili obavy z útoku Izraela na iránske jadrové zariadenia.
Americký prezident Barack Obama na pôde Valného zhromaždenia OSN tento týždeň povedal, že chce spor s Iránom vyriešiť diplomatickou cestou. Dodal však, že čas na takéto riešenie "nie je neobmedzený". Podľa Obamu iránska vláda nedokázala presvedčivo demonštrovať, že jej jadrový program je mierový. "Niektoré výroky amerického prezidenta Baracka Obamu spôsobili nákupy na ropnom trhu a stabilizáciu ceny na úrovni okolo 90 USD za barel," uviedol Shum.
Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy