Projekt MZ je v rozpore s ústavou, tvrdí Dôvera

Projekt na zavedenie unitárneho systému verejného zdravotného poistenia z dielne ministerstva zdravotníctva je v rozpore s ústavou a európskym právom, vyhlásil generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan.

Správa „ZDRAVOTNÍCTVO: Projekt MZ je v rozpore s ústavou, tvrdí Dôvera“, rozšírená o ďalšie informácie

BRATISLAVA 26. septembra (SITA) – Projekt na zavedenie unitárneho systému verejného zdravotného poistenia z dielne Ministerstva zdravotníctva SR (MZ) je v rozpore s ústavou a európskym právom. Nie je zameraný v prospech pacienta a nezabezpečuje chýbajúce zdroje v zdravotníctve. Vyhlásil to v stredu na brífingu generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan. „Tento projekt nie je štandardným projektom, ktorý by mal zlepšovať systém zdravotnej starostlivosti,“ povedal Kultan.

Ako pokračoval, ide o projekt, ktorý nie je v prospech pacienta. Odvolával sa na analýzu Health Consumer Powerhouse, podľa ktorej v štátoch s pluralitným systémom je vyššia dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre poistencov a nižšie čakacie doby ako v prípade krajín s modelom jednej zdravotnej poisťovne. „Musím sa spýtať, kde je v tomto prípade spokojný poistenec a viac peňazí z unitárneho systému,“ povedal Kultan. Ako dodal, prax už dlhodobo potvrdzuje, že štát nie je dobrý vlastník. „Materiál, ktorý bol predstavený, ukazuje tie zlé spôsoby ako zlepšiť zdravotníctvo na Slovensku. Napríklad úplne tam absentujú tie návrhy a kroky, ktoré by reálne priniesli zlepšenie systému,“ dodal Kultan.

Za takéto kroky označil privatizáciu alebo odpredaj Všeobecnej zdravotnej poisťovne, vďaka čomu by sa podľa Kultana mohlo postaviť desať špičkových nemocníc. Reformu, ktorá má viesť k vytvoreniu jednej zdravotnej poisťovne, považuje za nezmyslenú. Štát by mal podľa neho skôr podporovať konkurenciu a súkromný sektor v zdravotníctve, keďže ten prináša efektivitu a benefit pre pacienta. V najbližšom období plánuje Dôvera poukazovať na nesprávnosť vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne a naopak upozorňovať na tie kroky, ktoré pomôžu zlepšiť zdravotníctvo na Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy