Výnos 10-ročných španielskych dlhopisov prekročil 6 %

Madrid 26. septembra (TASR) – Úročenie španielskeho dlhu sa dnes prudko zvýšilo. Výnos referenčných 10-ročných dlhopisov španielskej vlády prekročil 6 % prvý raz od začiatku septembra. Príčinou sú obavy z politických turbulencií v krajine, ktorá je štvrtou najväčšou ekonomikou eurozóny, a odklady plánu na konsolidáciu bánk.
Výnos 10-ročných španielskych štátnych dlhopisov dnes vyskočil viac než o 25 bázických bodov na 6 %, čo je najviac od 6. septembra, keď Európska centrálna banka (ECB) zverejnila svoj plán týkajúci sa potenciálnej intervencie na dlhopisových trhoch v prospech krajín zasiahnutých dlhovou krízou.
Výnos 2-ročných španielskych dlhopisov sa zvýšil rovnako o 25 bázických bodov na 3,4 %.
Hlavnou príčinou nárastu úročenia španielskeho dlhu je neistota, či Madrid bude ochotný prijať podmienky ECB. Trh sa tiež obáva zvyšovania politického napätia okolo fiškálnych plánov vlády a volieb v Katalánsku.
Podľa analytika spoločnosti Baring Asset Management Alana Wilda španielsky premiér Mariano Rajoy čaká na reakciu trhov, kým sa rozhodne, či požiada o finančnú pomoc. "Je neodvratné, že trhy otestujú, čo sa stane, ak sa výnos španielskych dlhopisov vráti na 7 %."

Súvisiace články

Aktuálne správy