ECB sa pripravuje na právny spor týkajúci sa programu výkupu dlhopisov

Frankfurt nad Mohanom 25. septembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) sa pripravuje na právny spor týkajúci sa jej programu výkupu dlhopisov.

Frankfurt nad Mohanom 25. septembra (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) sa pripravuje na právny spor týkajúci sa jej programu výkupu dlhopisov.
Podľa informácií nemeckého denníka Bild právnici ECB a nemeckej centrálnej banky skúmajú, či nie je nákup dlhopisov krajín zasiahnutých dlhovou krízou skrytým financovaním štátov, čo zakazujú európske zmluvy.
Pre niektorých je výkup dlhopisov legitímnou obranou proti špekulantom, pre iných jasným porušením legislatívy Európskej únie (EÚ). ECB sa podľa Bildu teraz pripravuje na prípadné právne kroky proti programu. Právnici vraj skúmajú, aký môže mať program výkupu dlhopisov maximálny objem a trvanie, aby sa nedal považovať za porušenie úniových zmlúv.
Podľa nemeckého denníka nie je vylúčené, že túto otázku bude nakoniec riešiť Európsky súdny dvor. A práve na túto alternatívu chce byť ECB pripravená. Hlavnou otázkou je, či nákup dlhopisov nie je skrytým financovaním štátov.
Šéf ECB Mario Draghi pred niekoľkými týždňami ohlásil teoreticky neobmedzený program nákupu dlhopisov krízou zasiahnutých krajín, ktoré by malo ich vládam znížiť úročenie vládneho dlhu. Program ostro kritizoval napríklad prezident nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann, ktorý sa obáva, že program okrem porušenia úniových zmlúv a zvýšenia inflácie zmierni tlak na vlády, aby realizovali nepopulárne reformy.

Súvisiace články

Aktuálne správy