Sterling skončil svoju púť pri tohtoročných maximách

Britská libra predviedla posledné týždne exponenciálny rast, keď sa z levelov okolo 1.5800 dostala za pár dní až na tohtoročné topy na 1.6300. S tým ako sme videli silný rast eura a komodít rástol aj kábel. Sterling tak je znova na vysokých úrovniach, napriek žalostnému stavu ekonomiky. Dolár sa dostal pod tlak na celom devízovom trhu a tak si obchodníci vychutnávali risk on a nákup vyššie úročených mien. Silná rally vytiahla libru až na 1.63, kde však nastal silnejší výber ziskov a korekcia páru. Čo však vypadá horšie, je zlyhanie presne pri ročných maximách. Navyše na grafe sa nám vytvoril silný medvedí pinbar, ktorý naznačuje slabosť býkov pri vrcholoch a neochotu potlačiť pár vyššie. To tak dáva potenciál dvojitého vrcholu a silnejší prepad nižšie, aspoň k 1.60.

Ultimátna radosť z nového QE je už v trhu započítaná, na trhu absentujú akékoľvek pozitívne správy, hlavné centrálne banky sveta už majú svoje uvoľňovania za sebou a jediná, ktorá chýba, je BoE. Nové stimuly pre britskú ekonomiku by však mali mať negatívny dopad na libru. Na druhej strane sme svedkami stále horších makroekonomických dát, či už z Číny, USA, alebo eurozóny. Výnosy na európskych dlhopisoch začínajú znova rásť, euro sa dostáva pod tlak a EURUSD sa nachádza už nižšie, ako bol pred ohlásením QE3 od Fedu. Celý rast tak bol rýchlo zlikvidovaný a investorov začínajú strašiť problémy z Európy. Takéto negatívne prostredie si musí vybrať svoju daň aj na kábli a preto čakáme pokles aj tu.

Mesačná implikovaná volatilita na GBPUSD  je na 5 ročných minimách a preto je až príliš lacná. Napriek prudkému rastu sme nevideli nadšenie na opčnom trhu a mesačné put opcie sú drahšie ako mesačné cally. To tak naznačuje, že opční obchodníci majú stále mierny strach a preferujú „nákupy poklesov, ako nákupy rastu“. Pri poslednom prepade na kábli, ktorý nastal v máji 2012 sa cena volatility zdvojnásobila. Preto sú momentálne úrovne extrémne lacné a výhodne na nákup napr. put opcií, pre obchodníkov, ktorí očakávajú pokles páru.

Dolárový index zastal na svojom supporte a predchádzajúcich minimách na cene 79.00 a začal rásť. Je možný atak silnejšej rezistencie na 80.00, v prípade prerazenia uvidíme výraznejší rast.

Momentálne tak na trhu panuje veľmi negatívna nálada a sterling sa voči doláru dostal na dnešné intradenné minimá pod 1.6200. Kombinácia viacerých technických, ako aj fundamentálnych nástrojov tak volá po krátkych pozíciách.

V prípade potvrdenia poklesu a zlomenia prvého supportného pásma na 1.6170 tak uvidíme pokles na 1.600. Tu by mohla nastať mierna konsolidácia, no tá pravdepodobne dlho nevydrží a pár sa zosunie aj pod tento level. Následne sa budú ťažšie hľadať supporty, pretože pár veľmi rýchlo rástol, no 1.59 a 1.58 by mohli byť ciele tohto pokles. Svoj rastový apetít musí kábel potvrdiť rastom na nové maximá, čo je momentálne pásmo nad 1.63.

Súvisiace články

Aktuálne správy