Ropný koncern Total plánuje predať aktíva za 20 miliárd USD

Londýn 24. septembra (TASR) – Francúzska energetická spoločnosť Total plánuje predať aktíva za 20 miliárd USD (15,40 miliardy eur), aby získala financie na investície do ropných a plynárenských projektov. Oznámila to spoločnosť počas dnešného investorského dňa v Londýne.
Tretia najväčšia ropná firma v Európe očakáva, že v rokoch 2011 až 2015 zaznamená jej produkcia ropy ročne zvýšenie v priemere o 3 %. Pôvodný cieľ rastu produkcie pre sledované obdobie mala stanovený na 2,5 % ročne. Total zverejnil dlhodobejší cieľ produkcie prvýkrát, pričom dodal, že v roku 2017 by ťažba mala predstavovať 3 milióny barelov ropného ekvivalentu (1 barel = 159 litrov) denne.
Firma pre investorov uviedla, že do roku 2014 sa bude snažiť predať aktíva za 15 až 20 miliárd USD. Výkonný riaditeľ Christophe de Margerie už skôr prisľúbil, že Total zvýši aktivity v oblasti prieskumu ropy a plynu a zároveň sa bude usilovať o zníženie expozície voči európskemu rafinérskemu sektoru. V rámci tejto stratégie sa spoločnosť viac orientuje na krajiny ako Francúzska Guajana a Keňa a zároveň zvyšuje investície do veľkých projektov v Kazachstane, Kanade a Austrálii.

Súvisiace články

Aktuálne správy