Ranné správy od Jonathana Millera

Výnosy zo štátnych dlhov Španielska, Portugalska a Talianska sa za posledné týždne stali priaznivejšími, ako potvrdzuje včerajšia aukcia 3-ročných a 10-ročných dlhopisov, ktorá výrazne prekonala stanovený cieľ udať dlhopisy za 4,5 mld euro. Trhy na túto udalosť však nereagovali pozitívne a zostávajú presvedčené, že Španielsko finančnú pomoc potrebovať bude a že tento úspech celý proces len odďaľuje. Grécko medzitým usilovne hľadá ďalšie možnosti škrtov v štátnom rozpočte, keďže sa blíži ďalší termín pre splnenie podmienok pre novú finančnú pomoc. Hlavné akciové indexy uzavreli obchodovanie nižšie, najhoršie si viedol taliansky MIB s poklesom -1,68%. Španielsky IBEX a francúzsky CAC 40 tiež klesli – prvý menovaný o 0,95%, druhý o 0,62%. EUR/USD počas nočnej seansy o niečo posilnil a je na 1,2980.

Zisky ázijských indexov prekonávajú medzinárodnú konkurenciu, obavy z ďalšieho spomaľovania rastu Číny totiž vystriedal optimizmus. Niektorí analytici ale očakávajú, že súčasná recesia bude trvať dlhšie než kríza z roku 2009. Na starostiach Číny pridáva najmä dlhodobý pokles indexu PMI spolu so zlými úvermi, ktoré v nepriaznivej globálnej situácii prudko stúpli o niekoľko sto percent. Popredný vládny expert predpokladá, že rast by mohol klesnúť aj pod veľmi dôležitú hranicu 7%. Ázijské indexy celkovo posilnili, najviac Hang Seng s nárastom 0,78%. Nikkei vzrástol o 0,61%, austrálsky ASX o 0,34%. Kurz AUD/USD zvrátil včerajšie straty a stúpol o 0,26%, medzitým čo USD/JPY zostáva bezo zmeny na 78,250.

Ekonomické správy sú stále zmiešané, pretože najnovšie údaje o zamestnanosti a výrobnom PMI obchodníkov sklamali. Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti sklamal niekoľkotýždňové očakávania a výrobný index Philadelphia Fed, hoci vyšší ako odhady analytikov, zostáva v záporných hodnotách. Počet dlhodobých žiadostí o podporu prekonal očakávania, ale zvyšujúce sa množstvo pracovníkov, ktorí opúšťajú trh práce, napovedá budúce zhoršenie. Hlavné ukazovatele naznačujú možnú recesiu, zatiaľ čo globálna ekonomika stagnuje. Nasdaq prekonal konkurenciu s poklesom -0,21%, S&P 500 oslabil o 0,05%, naopak Dow Jones si viedol najlepšie a vzrástol o 0,14%. Ropa po niekoľkodňovom prepade mierne posilnila – cena vzrástla o 0,65% na 93,20 dolárov za barel. Meď počas nočnej seansy posilňovala vďaka panujúcej dôvere o 0,80%.

Súvisiace články

Aktuálne správy