Obavy z vývoja situácie v Líbyi zvýšili cenu ropy WTI nad 93 USD/barel

Singapur 21. septembra (TASR) – Cena ropy Brent vzrástla dnes k hranici 111 USD za barel (159 litrov) a cena ropy WTI prekročila 93 USD/barel potom, ako sa trhy začali obávať, že komplikovaná bezpečnostná situácia v Líbyi a nižšia produkcia ropy v Severnom mori by mohli nepriaznivo ovplyvniť objem ropy na trhu.
Líbya síce po minuloročnom povstaní, ktoré ukončilo 42 rokov trvajúcu vládu Muammara Kaddáfího, opätovne zvýšila produkciu ropy, no minulotýždňový útok na americký konzulát v Benghází, pri ktorom zahynul aj veľvyslanec USA, zvýšil obavy, či bude nová vláda schopná zaistiť adekvátnu bezpečnosť. Očakáva sa, že súčasná situácia ešte viac spomalí návrat zahraničných zamestnancov ropných firiem do Líbye.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri vzrástla do 6.34 h SELČ o 38 centov na 110,41 USD (85,23 eura) za barel, pričom na začiatku dnešného obchodovania nakrátko vzrástla na 110,75 USD/barel. V priebehu štvrtkového obchodovania klesla približne na 107 USD za barel, čo bola najnižšia hodnota od 3. augusta. Cena americkej ľahkej ropy WTI sa zvýšila o 69 centov na 93,11 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy