Svetové centrálne banky sú hyperaktívne

Frankfurt nad Mohanom 20. septembra (TASR) - Federálny rezervný systém (Fed), Európska centrálna banka (ECB) a japonská centrálna banka (BoJ) napumpujú do svojich ekonomík ešte viac peňazí, predpovedá šéf najväčšieho dlhopisového fondu na svete Pimco Mohamed El-Erian.

Frankfurt nad Mohanom 20. septembra (TASR) – Federálny rezervný systém (Fed), Európska centrálna banka (ECB) a japonská centrálna banka (BoJ) napumpujú do svojich ekonomík ešte viac peňazí, predpovedá šéf najväčšieho dlhopisového fondu na svete Pimco Mohamed El-Erian. Jeho prognóza vývoja európskej a americkej ekonomiky je skôr pesimistická.
Pimco predpokladá, že najdôležitejšie svetové banky budú musieť na naštartovanie ekonomík dať výrazne viac. "Centrálne banky sú hyperaktívne nielen aktuálne, ale zostanú nadmerne aktívne, až kým nepríde k oživeniu," uviedol El-Erian na bankovej konferencii vo Frankfurte nad Mohanom.
Fed, ECB a BoJ sú nútené pumpovať do svojich ekonomík obrovské sumy peňazí, aby podporili slabý rast. "Budú postupovať stále hlbšie do doteraz neznámej oblasti," uviedol El-Erian.
Pimco spravuje majetok v hodnote okolo 1,4 bilióna USD (1,1 bilióna eur) a je relatívne samostatnou dcérskou spoločnosti nemeckého finančného koncernu Allianz.
Podľa El-Eriana sú obavy Fedu z vysokej miery nezamestnanosti v USA oprávnené. "Situácia na americkom trhu práce nie je problémom, je to kríza." Očakáva, že americká ekonomika v najbližších dvanástich mesiacoch vzrastie až o 1,5 %, naopak v Európe počas tohto obdobia počíta s poklesom až o 1,5 %. Čínska ekonomika by mala vzrásť o 6,5 % až 7 % a svetová ekonomika o 2,5 %.
Grécko je takmer po troch rokoch úspor na tom horšie než predtým a hrozí nebezpečenstvo destabilizácie z dôvodu sociálnych nepokojov, myslí si El-Erian. Politici sú pochopiteľne mimoriadne zdržanliví, či majú Grécko trvale finančne podporovať, alebo ho prinútiť k odchodu z eurozóny. "Kým sa o tom nerozhodne, všetci na tom budú horšie," dodal šéf Pimca.
Informoval o tom Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy